Početni biznis pokrenulo 29 povratnika u osam općina

0
201
Ministar Ramić potpisao ugovore o podršci sa 29 predstavnika firmi u razvoju

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Doboj Istoku, u sklopu programa Podrška razvoju početnog biznisa (start-up), a kojeg ovo ministarstvo provodi od 2017. godine, potpisao ugovore o podršci sa 29 predstavnika firmi u razvoju. Ugovori su uručeni obrtnicima-poduzetnicima iz Doboja, Teslića, Šamca, Modriče, Orašje, Odžaka, Kalesije i Doboj Istoka. Korisnici programa su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
Iz Ministarstva navode da je kroz ovaj program do sada je podržano 177 start-up firmi.
“Zainteresiranost mladih je velika za podršku njihovih poslovnih ideja. Broj aplikanata je skoro udvostručen u odnosu na prethodne godine. Raduje nas da smo vidjeli različite poslovne ideje, od stomatologa, dizajnera, više vrsta zanata itd. Posebno nas obraduje kada se pojavi i neko od bivših studenata koji su bili stipendisti Ministarstva. Nastojimo zaokružiti ciklus podrške mladim, a kada prerastu u mala i srednja preduzeća nudimo im nove programe podrške kroz zapošljavanje i nove investicije”, kazao je ministar Ramić.
U 2021. godini će biti podržano 96 start-up biznisa, a za tu namjenu je iz Budžeta Vlade Federacije BiH izdvojeno 573.500 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.