Počinje sedma sezona Henkelovog projekta ‘Zajedno za čiste vode BiH’

Prva akcija održat će se na rijeci Miljacki kod Pala

0
449
Čišćenje rijeka i jezera uz poribljavanje riječnih tokova

Akcijom na rijeci Miljacki kod Pala, koja će se održati u nedjelju 23. maja, projekt Zajedno za čiste vode BiH ulazi u novu sezonu čišćenja bh. voda od smeća.
Ovaj projekt započeo je prije sedam godina, pod okriljem kompanije Henkel. Uz pomoć partnera, trgovačkog lanca Bingo, firme Eko život i Ronilačkog kluba Bosna postigao je sjajne rezultate o čemu svjedoči ogromna količina prikupljenog otpada tokom prethodnih šest sezona. Veliki dijelovi riječnih i jezerskih korita i obala koji su očišćeni od smeća razlog su zbog kojeg projekt Zajedno za čiste vode BiH uživa kontinuiranu i snažnu podršku javnosti i medija.
Nažalost, svijest pojedinaca o važnosti očuvanja vode, kao jednog od najvažnijih resursa na Planeti, još je na veoma niskom nivou. Smeće se po staroj, lošoj navici i dalje u neograničenim količinama odlaže na obale i u korita rijeka i jezera, pa je potreba za novim akcijama veoma izražena. S tim u vezi, tokom ove sezone projekta Zajedno za čiste vode BiH od otpada će se čistiti još tri lokacije: Boračko jezero kod Konjica, Malo Plivsko jezero kod Jajca i rijeka Željeznica pored Sarajeva.
U odnosu na prethodne, sedma godina projekta donosi i poribljavanje riječnih tokova autohtonim vrstama ribe, što daje dodatnu vrijednost cijeloj priči i potvrdu opredijeljenosti kompanije Henkel za kontinuiranim ulaganjima u zaštiitu i unapređenje životne okoline.
Ovaj angažman nije ostao neprimijećen ni na globalnom nivou. Na nedavno održanom izboru LHC Sustainability Ambassador Cup 2020, koji kompanija Henkel organizira za sve svoje podružnice u svijetu, pobjedničku titulu Ambasador održivosti u kategoriji ‘Najviše aktivacija/Najveće zalaganje’ odnio je upravo tim Henkela za Srbiju i BiH zahvaljujući, između ostalog, i projektu Zajedno za čiste vode BiH.