Počinju radovi na obnovi tunela Crnaja, privrednici Jablanice njavili blokadu

0
568
Ceste FBiH: Sutra počinju pripremni radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja

Javno preduzeće Ceste Federacije BiH najavilo je za ponedjeljak (11. januar) početak pripremnih radova na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar.
“Nakon što izvodač radova dobije saglasnost na režim preusmjerenja prometa od strane nadležnog ministarstva, promet kroz tunel će se početi odvijati naizmjenično, jednom prometnom trakom, i biće reguliran svjetlosnom signalizacijom”, saopćili su iz JP Ceste FBiH, apelujući na strpljenje i razumijevanje učesnika u saobraćaju.
Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić kaže da su poduzete sve aktivnosti kako bi ograničenja i poremećaji u odvijanju prometa bili svedeni na najmanju moguću mjeru.
“Dalje odlaganje početka radova nosi previše sigurnosnih rizika, jer je Crnaja odavno prepoznata kao jedna od crnih tačaka na bh. cestama. Mi ćemo sa svoje strane uraditi sve što je u našoj mogućnosti kako bi radovi što brže i kvalitetnije bili okončani. Posebno smo posvećeni uspostavi režima prometa koji će rezultirati što kraćim zadržavanjem vozila i boljom prohodnosti ove dionice za vrijeme izvođenja radova”, izjavio je Pravdić.
Iz JP Ceste FBiH najavljuju da će putem svoje web stranice i posredstvom BIHAMK-a i HAK-a, kao i medija, redovno obavještavati javnost o svim relevantnim pojednostima koje se odnose na projekat rekonstrukcije tunela.
Nakon što je JP Ceste Federacije BiH najavilo za sutra početak pripremnih radova na rekonstrukciji tunela Crnaja, odlasili su se iz Udruženja privrednika Jablanice te najavili blokadu magistralnog puta M-17 zabog neispunjavanja njihovih zahtjeva.
“Insistiramo da se kao prethodno pitanje mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažemo da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad, itd) izgraditi novu brzu cestu koja će riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja sa koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja.