Vrelo Miljacke – skriveni biser nadomak Sarajeva

0
1145
Vrelo Miljacke: Neobičan i zagonetan pejsaž gdje ptice zadovoljno pjevaju

Rijeka Miljacka svojim sjajom i čarolijom zanese mnoge posjetioce koji dođu u Sarajevo. Dok god protiče Miljacka, duga 35,9 kilometara, a najvećim dijelom protiče kroz glavni grad Bosne i Hercegovine, ova rijeka krije i krit’ će tajne mnogih Sarajlija. Jednostavno mala rijeka prepuna mostova ljubavi, prijateljstva i istinskih vrijednosti. O ljepoti Miljacke je pisano i pjevano u više navrata.
Samo oni čije najveće tajne krije ova malena rijeka odu na njen izvor, gdje počinje bajka Miljacke. Igra bezbroj potoka i voda isprepletenih s kamenjem i okolnom šumom daju fascinantne pejzaže zbog kojeg sve više ljudi se odlučuje da posjeti ovu lokaciju koja podsjeća na lokacije iz najpoznatijih svjetskih bajki.
Tu ptice zadovoljno pjevaju, a posjetioci koji dođu im zavide jer bi vrlo rado zamijenili mjesta i ostali tu, u šumi, na 1.010 metara nadmorske visine, a samo dva kilometra od centra Pala.
Vrelo Miljacke je šareno, isprepleten mnogobrojnim tokovima, zelenilom i drvećem, a opet neobično i zagonetno. Ta nevjerovatna veza s prirodom, tu u prelijepom ambijentu, dolazi do posebnog izražaja.
Inače, mnogim turistima pa i nekim Sarajlijama malo je poznata činjenica da je nastala spajanjem Paljanske Miljacke ispod Jahorine i Mokranjske Miljacke ispod Romanije. Nekoliko kilometara od Sarajeva, u selu Dovlići, ove dvije rijeke se pretapaju u jednu – Miljacku.
Glavno izvorište se nalazi na Ravnoj planini, samo 20 km od Sarajeva, a tri kilometra od Pala. Bogat pitkom vodom, obložen sedrom i mahovinom, izvor je izvaja u najljepše oblike a sastoji se od većih i manjih slapova i vodopada. Teče oko 6 km kanjonom, probijajući se planinskom snagom između strmih, stjenovitih, planinskih ogranaka, sve do Sarajeva i dalje prema rijeci Bosni.
Uživajte u ovim prelijepim kadrovima koje je pripremilo udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma – Mapa kulture.