Podršku domaćoj privredi Konzum nastavlja kroz novi projekat ‘Proizvedeno u BiH’

0
382
Više od 50% proizvoda Konzumove trgovačke marke proizvode domaći proizvođači

Podrška domaćoj proizvodnji kontinuirano je opredjeljenje poslovanja Konzuma, te je s ciljem dodatne promocije domaćih proizvoda pokrenut projekat ‘Proizvedeno u BiH’. Ideja projekta je da se istakne značaj domaće proizvodnje kako izvorno domaćih proizvoda tako i stranih brendova koji su pokrenuli prozvodnju u BiH, zaposlili domaću radnu snagu i koriste domaće sirovine.
Tako je Franck pokrenuo proizvodni pogon za preradu i proizvodnju kafe u Grudama, sokove Pipi i Spezi proizvodi Hercegovina vino u Čitluku, Harmony papirnati program nastaje u Banja Luci u obnovljenoj fabrici SHP Celex, a također u Banja Luci proizvode se Max Clean sredstva za čišćenje, Hellena sredstva za ličnu higijenu i Orlando omekšivači za veš.
S druge strane, pohvalno je da sve veći broj domaćih brendova privlači pažnju i naklonost velikog broja potrošača poput Maza krem namaza i Tops biskvita koje AC Food proizvodi u Velikoj Kladuši, brašna Zlatni puder iz Klasovih proizvodnih pogona u Sarajevu i mliječnih proizvoda Molky, Natura i Milkland, koje proizvodi Mliječna industrija 99 u Gradačcu. Također u ovoj fabrici isključivo od mlijeka otkupljenog s domaćih farmi nastaju mlijeko, pavlake i jogurti Konzumove trgovačke marke Mila.
“Sretni smo jer nastavljamo našu dugogodišnju kampanju podrške domaćoj proizvodnji ‘Volim domaće’ koju smo intenzivirali prošle godine pod sloganom ‘Kupujmo domaće jer domaće se voli jače’.Sada u nešto drugačijem obliku i sa naglaskom na svu proizvodnju koja se odvija u BiH bez obzira na porijeklo brenda želimo i dalje kroz niz planiranih aktivnosti sugerisati na važnost kupovine domaćih proizvoda jer time direktno pomažemo unapređenje domaće privrede”, izjavio je Haris Arnautović, rukovoditelj Službe marketing Konzuma.
Podsjećamo da je prošlogodišnja kampanja ‘Kupujmo domaće jer domaće se voli jače’ rezultirala značajnim povećanjem udjela domaćih proizvoda na policama Konzuma, koje su kupci rado birali za sadržaj svoje košare. Samo u toku prošle godine Konzum je otkupio više od 6 miliona litara domaćeg mlijeka i više od 4 miliona litara mliječnih prerađevina iz domaće proizvodnje, te više od 10.000 tona voća i povrća od domaćih poljoprivrednih proizvođača.
Asortiman Konzuma je proširen za više od 1.000 novih domaćih proizvoda u kategorijama pakirane hrane, a zastupljenost domaćih neprehrambenih proizvoda uvećana jena 35% u kategorijama sredstava za pranje, čišćenje i ličnu higijenu. Značajno je spomenuti i da više od 50% proizvoda Konzumove trgovačke marke proizvode domaći proizvođači.