Poduzetničke zone u FBiH lani ostale bez 2 miliona KM zbog pandemije

0
218
Poduzetničke zone u FBiH prošle godine ostale bez finansijske podrške

Vlada FBiH danas je informisana o stanju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH, te zadužila Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta da, sa ostalim nositeljima programiranja razvoja male privrede u FBiH, kreira odgovarajuće projekte finansijske podrške za poduzetničke zone i ostale vidove poduzetničke infrastrukture.
U informaciji je navedeno da je u 2020. godini za izgradnju poduzetničkih zona bilo planirano 2 miliona KM. Ova, kao i sredstva za ostale projekte podrške poduzetništvu u ukupnom iznosu od 5.390.000 KM, odlukom Vlade FBiH su, usljed pandemije Covid-19, vraćena u stabilizacijski fond Vlade FBiH, tako da u 2020. godini FMRPO nije vršilo transfere po definisanom Programu utroška sredstava.
Prema raspoloživim podacima iz Informacionog sistema s web portalom poduzetničkih zona, a prema informacijama jedinica lokalne samouprave (JLS), trenutno u FBiH postoji 130 verifikovanih poduzetničkih zona.
Od ukupno dodjeljenih poticaja za poduzetničku infrastrukturu do sada je više od 95 posto sredstava namjenjeno za poduzetničke zone.
Ukupna finansijska sredstva, koja je nadležno federalno ministarstvo izdvojilo zaključno sa 2019. godinom za poduzetničke zone u FBiH iznose 27.781.344 KM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here