Pogledajte snimak iz zraka dionice autoceste Svilaj – Odžak

0
595
Uskoro otvaranje mosta kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5c

Najsjevernija dionica autoceste na Koridoru 5c kroz Bosnu i Hercegovinu, Svilaj – Odžak duga 10,7 kilometara, strateški je važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s Evropskom unijom.
U toku su pripreme za tehnički prijem za kompletnu dionicu. Na ovom projektu su ostvarene značajne uštede u visini od 15 miliona KM jer su radovi završeni ispod ugovorene cijene, navode iz JP Autoceste FBiH.
Izgradnja ove dionice su finansirana iz kredita EBRD-a u iznosu od 40 miliona eura, EIB-a od 11,8 miliona eura i bespovratnih sredstava EU od 17,4 miliona eura, osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
Dionica Svilaj – Odžak je u nadležnosti JP Autoceste FBiH i svi radovi na ovoj dionici autoceste završeni su u decembru 2017. godine. Radovi na mostu Svilaj, u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija BiH, završeni su u maju 2020. godine.
Radovi na međunarodnom graničnom prelazu Svilaj (izgradnja u nadležnosti Uprava za indirektno oporezivanje BiH) započeli su u maju 2020. godine.