RYCO: Za šest projekata iz BiH 151,5 hiljada eura

0
903
Potpisani ugovori za realizaciju projekata sredstavima Regionalnog ureda za saradnju mladih Zapadnog Balkana

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH u Sarajevu su potpisani ugovori za realizaciju šest projekata koji će biti finansirani sredstvima Regionalnog ureda za saradnju mladih Zapadnog Balkana (RYCO).
Sredstva su odobrena za šest projekata iz Bosne i Hercegovine, koje su kandidovale četiri organizacije civilnog društva i dvije srednje škole, a ukupan iznos odobrenih sredstava za projekte u BiH je 151.504,47 eura.
Dobitnici RYCO sredstava u BiH su Udruženje ‘Mladi za mir’ Sarajevo, NVO ‘EKO ZH’ Društvo za zaštitu okoliša i kulturno povijesnog naslijeđa Zapadna Hercegovina – Široki Brijeg, Udruženje ‘DIS – Pozorište mladih’ Banja Luka, JU Prva gimnazija Sarajevo, JU Gimnazija ‘Musa Ćazim Ćatić’ Tešanj i Fondacija ‘Obrazovanje u akciji’ Sarajevo.
Podržani su projekti u oblasti promovisanja pomirenja u regionu Zapadnog Balkana, povećanja mobilnosti mladih i saradnje i aktivizma u 2018.godini, a svi projekti realizuju u saradnji sa partnerima iz država regiona.
Sredstva su obezbjeđena u okviru prvog RYCO Otvorenog poziva, koji je trajao od 16. oktobra do 15. novembra 2017. godine. Ukupno 421 aplikacija je pristigla za ovaj poziv, od toga 56 iz Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja aplikacija iz BiH, 51 aplikacija je od organizacija civilnog društva, dok je pet srednjih škola kandidovalo svoje projekte.