Oprez pri kupovini soli u BiH: Od 260 čak 162 uzorka neispravna

Od ukupno 260 kontrolisana uzorka 98 je odgovarajuće, dok 162 nisu u skladu s važećim propisima

0
1024
Najčešći uzroci neispravnosti se odnose na nepravilne deklaracije proizvoda

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Izvještaj o provedenom istraživanju kvaliteta soli na bh. tržištu u 2017. godini i zadužilo Agenciju za sigurnost hrane BiH da, u okviru svojih nadležnosti, uputi preporuke nadležnim inspekcijskim organima u BiH da pojačaju kontrolu deklaracija proizvoda soli na našem tržištu.
U Izvještaju je konstatirano da je od ukupno 260 uzoraka 98 odgovarajuće, dok 162 nisu u skladu s važećim propisima. Najčešći uzroci neispravnosti se odnose na nepravilne deklaracije proizvoda, koncentraciju joda i odstupanja kada je riječ o organoleptičkim svojstvima (strana tijela i mirisi).
Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 260 uzoraka soli dostupnih komercijalnih pakovanja kod tržnih i maloprodajnih centara, ravnomjerno na cijelom području Bosne i Hercegovine. Uzorkovane su sve tražene marke soli zastupljene na bh. tržištu. Analizirani su fizičko-hemijski parametri, i to: organoleptička sredstva, sadržaj vode, natrij-hlorida, joda, arsena i bakra, te reakcija na 20% vodeni rastvor lakmus papira. Također su praćena sredstvo i datum jodiranja, kao i deklarisanje roka upotrebe.