Pokrenut pilot-projekat u školama Kantona Sarajevo o značaju IT industrije

0
1035
Ministar Jusko sa učenicima Druge gimnazije razgovarao o značaju IT industrije

Na inicijativu ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska, a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i vodećom asocijacijom kompanija softverske industrije u BiH Bit Alijansom, pokrenut je pilot-projekat u srednjim školama Kantona Sarajevo s ciljem edukacije i ohrabrivanja mladih u odabiru perspektivnih zanimanja u IKT-u i softverskoj industriji u cjelini.
U početnoj fazi pilot-projekta, predstavnici Ministarstva i pojedinih članica Bit Alijanse su obišli četiri srednje škole Kantona Sarajevo: Prvu, Drugu, Treću i Četvrtu gimnaziju.
Ministar Jusko je učenicima Druge gimnazije rekao da je potreba za IT kadrom velika te da se u ovom momentu procjenjuje kako nedostaje 6.000 IT inžinjera za potrebe domaćih firmi. Također, naglasio je da se, prema evidencijama službi za zapošljavanje, na birou za zapošljavanje ne nalazi niti jedan IT inžinjer.
Učenicima navedenih škola su se obratili stručnjaci iz IKT oblasti i prenijeli im dio svog znanja i iskustva u radu.
Bit Alijansa trenutno broji 42 kompanije-članice, a u ovom pilot-projektu učestvovale su: QSS, Klika, Symphony, Ministry of Programming i Misija:Web.
Početkom naredne školske godine Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Bit Alijansa će ponuditi svim zainteresiranim srednjim školama u BiH učešće u ovom pilot-projektu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here