Popuštanje mjera u FBiH: Naredne sedmice odluka o otvaranju vrtića, kafića, javnog prevoza…

0
335
Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar danas je na pres-konferenciji kazao da bi se prema planu sljedeće sedmice trebale donijeti odluke o liberalizaciji seta mjera uvedenih radi suzbijanja korona virusa u FBiH.
Pehar je kazao da se shodno tom planu očekuje otvaranje vrtića te puštanje u rad javnog prevoza, davanje dozvola za rad somatološkim ordinacijama, omogućavanje sportskih manifestacija na otvorenom… Način ponašanja bit će reguliran preporukama i bit će obavezujući za sve.
Kada su u pitanju mjere koje će regulirati rad ugostiteljskih objekata prvobitno je bio plan da se otvore oni objekti koji imaju bašte, kazao je Pehar.
On je dodao da su mjere karantena do sada dale dobre rezultate, posebno za uskršnje blagdane čime se spriječilo širenje epidemije.
Govoreći o epidemiološkoj situaciji u FBiH, Pehar je kazao da je u posljednja 24 sata testirano 577 osoba, te da je kod 17 potvrđen korona virus.
“Najveći broj novozaraženih je u ZDK, odnosno u Maglaju i Žepču, i ta dva grada predstavljaju loklane zajednice gdje bilježimo najveći broj uzoraka. Pozitivan na Covid-19 je i jedan pacijent iz USK (Cazin)”, istakao je Pehar.
On je dodao da su ukupno testirane 21.764 osobe, te da je Covid-19 potvrđen kod 983 osobe u FBiH (oko 55% je žena, a 45% muškaraca). U FBiH je oporavljeno 535 pacijenata, dok je 414 aktivnih.
“U toku jučerašnjeg dana nismo imali ni jedan smrtni slučaj, tako da i dalje imamo 34 smrta ishoda koja dovodimo u vezu sa korona virusom”, kazao je Pehar.