Porsche klubovi slave 70. godišnjicu

0
548
U svijetu postoji više od 700 Porsche klubova, koji broje više od 240.000 članova

Prvi Porsche klub je osnovan prije 70 godina, 26. maja 1952. godine. Danas u svijetu postoji više od 700 Porsche klubova, koji broje više od 240.000 članova u 86 zemalja.
Povodom obilježavanja 70. godišnjice isplanirane su različite aktivnosti i proslave, tokom cijele godine.
Sve je počelo u maju 1952. godine, samo dvije godine nakon prve isporuke sportskog automobila marke Porsche u Njemačkoj, kada su Porscheovi kupci udružili snage i osnovali ono što je danas poznato kao Porsche Club Westfalen (iako je njegovo prvobitno ime bilo Westfälischer Porsche Club Hohensyburg).
Prvi međunarodni Porsche klub izvan Njemačke je osnovan u Belgiji 1953. godine; Porsche Club of America, koji je danas najveći Porsche klub na svijetu, nastao je 1955. godine. Širom svijeta svake godine se osnuje oko pet novih klubova. Vozila članova kluba se kreću od klasičnih automobila pa do aktuelne serije Porsche modela.
Kako bi 2022. godine obilježila ovu godišnjicu, kompanija Porsche planira svjetsku kampanju sa raznovrsnim sadržajima i događajima, pod sloganom ‘Strast koja traje’. Pored tradicionalnih medijskih materijala brenda Porsche, ovo uključuje i centar za sadržaj, na kojem članovi Porsche kluba mogu objavljivati svoje lične klupske priče. Kompanija također podržava događaje Porsche klubova kao što su 356. Skup u Nizozemskoj u maju, Porsche parada u SAD-u i Le Mans Classic.