Porsche predstavlja treću E-hibridnu varijantu Cayennea

Kao treći plug-in model luksuzne SUV serije koji je nedavno sveobuhvatno revidiran, novi Cayenne S E-Hybrid impresionira svojom fino izbalansiranom dinamikom vožnje i udobnošću. Električni domet je do 90 kilometara i kapacitet punjenja 11 kW

0
128
Cayenne S E-Hybrid je dodat u ponudu luksuznih SUV modela: Snaga sistema 382 kW (519 KS)

Novi Porsche Cayenne S E-Hybrid je treća elektrificirana varijanta motora u okviru serije modela i pozicioniran je između Cayenne E-Hybrid i Cayenne Turbo E-Hybrid. S E-Hybrid dostupan u SUV i SUV Coupé varijantama karoserije je dobro prilagođen dodatak asortimanu pogonskih agregata. Hibridna tehnologija novog Cayennea, sveobuhvatno revidirana ranije ove godine, također daje ovoj varijanti modela dodatno poboljšani električni domet i kratko vrijeme punjenja zahvaljujući inteligentnom upravljanju energijom.
U Cayenne S E-Hybrid, revidirani trolitarski V6 turbo motor sa 260 kW/353 KS uparen je sa električnim motorom od 130 kW (176 KS). Zajedno postižu sistemsku snagu od 382 kW (519 KS) i maksimalni sistemski obrtni moment od 750 Nm. Visoki izlazni potencijal se odražava na performanse vožnje. Cayenne S E-Hybrid od 0 do 100 ubrzava za 4,7 sekundi i ima najveću brzinu od 263 km/h.
Vazdušno ogibljenje sa 2-komornom tehnologijom sa 2 ventila za maksimalan domet
U Cayenne S E-Hybrid, standardno prilagodljivo zračno ogibljenje doprinosi kombinaciji poboljšanih performansi i veće udobnosti u vožnji. Njegova inovativna tehnologija s 2 komore i 2 ventila omogućava posebno širok spektar brzina opruge koje se kreću od izuzetno udobnih do visokih performansi, dinamičnog ponašanja.
Istovremeno, novi S E-Hybrid modeli imaju koristi od optimizacije hibridnog sistema trenutne Cayenne generacije. Čisto električni domet (EAER City) do 90 kilometara omogućava da većina svakodnevne lokalne vožnje bude bez emisija. Porsche omogućava ovu ponudu sa kapacitetom baterije od 25,9 kWh. Novi ugrađeni AC punjač u potpunosti puni Cayenne S E-Hybrid za manje od 2,5 sata uz odgovarajući izvor napajanja s kapacitetom punjenja do 11 kW.

U novom Cayenne S E-Hybrid, dodatnu udobnost pruža novi opcioni ekran za putnike

Vizuelno, Cayenne S E-Hybrid se takođe neprimetno integriše u postojeći asortiman modela. Standardno ima 20-inčne Cayenne S felne i opremljen je izduvnim sistemom sa dvije duple ispušne cijevi od brušenog nehrđajućeg čelika. Kao SUV, Cayenne S E-Hybrid ima srebrni vanjski paket, a kao Coupé crni vanjski paket. Za noćnu vožnju, sigurnost i udobnost su podržani standardnim matričnim LED farovima. Novi, inovativni HD matrix LED farovi dostupni su kao dodatna oprema.
Standardne karakteristike kojima se vozač može radovati u unutrašnjosti uključuju osmosmjerna sjedišta, Sport Chrono paket koji uključuje prekidač režima za odabir programa vožnje, jastučiće za pedale od nehrđajućeg čelika, kao i Diamar unutrašnji paket obojen u Silvershade. Porsche je prvi proizvođač automobila koji je omogućio lakši pristup funkcijama automobila unutar CarPlay®-a.
U novom Cayenne S E-Hybrid, dodatnu udobnost pruža novi opcioni ekran za putnike koji uključuje video funkcije u automobilu, kao i nova ponuda sistema za kvalitet vazduha koji je dizajniran da filtrira čestice i opasne supstance.
Novi Cayenne S E-Hybrid modeli mogu se naručiti odmah. U Njemačkoj, Porsche nudi ovaj model po cijenama od 117.062 eura (kupe od 121.227 eura) uključujući PDV i opremu specifičnu za zemlju. Isporuke će početi u novembru 2023. godine.