EU izdvojila 2 miliona KM za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH

0
127
EU4AGRI najavljuje informativne sesije u 15 gradova BiH

U okviru trenutno otvorenog Javnog poziva za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnji, projekat EU4AGRI najavljuje održavanje informativnih sesija u 15 gradova Bosne i Hercegovine, i to: Bijeljina, Orašje, Modriča, Gračanica, Gradiška, Prijedor, Velika Kladuša, Trebinje, Žepče, Visoko, Goražde, Stolac, Čitluk, Prozor-Rama i Banja Luka.
U sklopu ovog javnog poziva na raspolaganju je 2 miliona KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 KM do maksimalno 200.000 KM (bez PDV-a). Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća.
Za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se odnose isključivo na poljoprivredne sektore kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, presadnice povrća i sjemenski krompir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj začinskog bilja, ljekobilja, i gljiva, kao i proizvodnja meda.
Informativne sesije održat će se u 13 gradova:
• 27. septembra informativne sesije će se održati u Bijeljini, Orašju, Prijedoru i Kozarskoj Dubici.
• 28. septembra informativne sesije će se održati u Velikoj Kladuši, Modriči i Gračanici.
• 29. septembra informativna sesija će se održati u Trebinju.
• 2. oktobra informativne sesije će biti održane u Goraždu, Žepču i Visokom.
• U Stocu će informativna sesija biti održana 10. oktobra, a u Čitluku 11. oktobra 2023. godine.
Više informacija o tačnim lokacijama i vremenu održavanja informativnih sesija pogledajte na eu4agri.ba. Tačan datum i vrijeme održavanja preostalih informativnih sesija, u ostalim gradovima BiH, bit će objavljeno naknadno.
Prijave na ovaj Javni poziv se mogu podnositi od 5.10. 2023.godine. Krajnji rok za podnošenje prijava je 20. novembar 2023. godine do 15 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.
Više informacija o trenutno otvorenim javnim pozivima na eu4agri.ba.
EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).