Porsche sudjeluje u start-up kompaniji 1KOMMA5° koja se bavi energijo

0
444
Prvi izložbeni saloni, po uzoru na Apple, su planirani u Binnenalsteru u Hamburgu i u Lingenu

Porsche proširuje svoj portfolio ulaganja u oblasti tehnologije pametnih gradova: jedinica preduzetničkog kapitala proizvođača sportskih automobila sa sjedištem u Stuttgartu, Porsche Ventures, će postati dioničar u kompaniji 1KOMMA5°.
Start-up kompanija sa sjedištem u Hamburgu ima za cilj proširenje tržišta energije sa neutralnom emisijom ugljika i tehnologije klimatizacije u privatnim kućanstvima na održiv i decentralizovan način, čime se ubrzava prelazak na energiju sa niskim udjelom ugljika i energiju sa neutralnom emisijom ugljika.
Način na koji 1KOMMA5° djeluje je sticanje dionica vodećih elektroinstalacijskih kompanija širom Evrope sa fokusom na obnovljive izvore energije (solarno samosnabdevanje, toplotne pumpe, skladištenje energije), podržavajući ih u naporima digitalizacije i centralizacije administrativnih zadataka, kao i pružanje kapitala za širenje. Istovremeno se razvijaju koncepti umrežavanja kako bi instalirani uređaji bili dostupni za energetske usluge budućnosti putem vlasničkih aplikacija i interfejsa – na primjer, pametne tarife električne energije i koncepti virtuelnih elektrana.
Ovom investicijom Porsche proširuje svoje učešće u kompanijama izvan svog osnovnog poslovanja i naglašava svoje ambicije u oblasti održivosti.
“Naš cilj je dalje proširiti našu ponudu održive mobilnosti. Na taj način širimo granice i promišljeno se bavimo cjelokupnim lancem vrijednosti za naše kupce: od održive proizvodnje i skladištenja energije do pametnog umrežavanja i korištenja bez emisija ugljika“, kaže Patrick Huke, direktor kompanije Porsche Ventures za Evropu i Izrael.
“Želimo uložiti više od 100 miliona eura u dionicama u naredne dvije godine i na taj način postati sveobuhvatni centar za klimatski neutralnu tehnologiju izgradnje“, kaže Philipp Schröder, suosnivač i izvršni direktor kompanije 1KOMMA5°. 2022. godine, start-up će otvoriti vodeće prodavnice u njemačkim gradovima kako bi široj publici predstavio ideje ugljično-neutralnog doma i ugljično-neutralnog ureda.
Prvi izložbeni saloni, po uzoru na Apple, su planirani u Binnenalsteru u Hamburgu i u Lingenu an der Ems. Naziv 1KOMMA5° sve govori: svojim poslovnim modelom, kompanija želi dati značajan doprinos postizanju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma – zadržavanje povećanja globalnih temperatura na 1,5°C.
Porsche Ventures je jedinica preduzetničkog kapitala kompanije Porsche AG i ima urede u Stuttgartu, Berlinu, Tel Avivu, Palo Altou i Šangaju. Investira u inovativnu tehnologiju i poslovne modele širom svijeta.