Porsche Taycan najbrži je automobil na svijetu u zatvorenom prostoru

0
395
Porsche Taycan s brzinom od 165,1 km/h postavio novi Guinnessov rekord u zatvorenom prostoru

Prvi potpuno električni Porsche Taycan Turbo S ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao automobil koji je postigao najvišu ikada zabilježenu brzinu u zatvorenom prostoru. Ona iznosi 165,1 km/h, a izmjerena je u kongresnom centru u New Orleansu (New Orleans Morial Convention Center) površine 102.000 m2, a glavna mu je zgrada jedna od najdužih na svijetu – pročelje joj je dugo čak kilometar.
Porsche je nedavno u tom centru sa svojim električnim Taycanom Turbo S uspio oboriti Guinnessov svjetski rekord za brzu vožnju u interijeru. Prvi puta jedan je automobil tako premašio brzinu od 100 milja na sat, odnosno postigao je 165,1 km/h unutar ove zgrade.
Za volanom Porschea sjedio je američki vozač utrka Leh Keen, koji je s medijima podijelio svoje viđenje brze vožnje po poliranom betonu unutar četiri zida.

Za volanom Taycan Turbo S sjedio je američki vozač utrka Leh Keen

“Malo sam razmislio na startnoj liniji, znajući da moram voziti najbrže što mogu i potom se zaustaviti, i to prije nego dođem do zida prema kojem se krećem. To mi je privuklo pozornost. Koristio sam launch control, a Taycan se samo lansirao – osjećaj brzine u zatvorenom, čak i u ovako velikom prostoru, ogroman je – onaj zid se vrlo brzo približavao. Bio sam na kraju vrlo nježan s kočnicama, a Taycanove kočnice bile su spremne za taj zadatak. Naravno, nisam gledao na brzinomjer pa mi je bilo iznenađenje i olakšanje to što sam uspio oboriti rekord od 165,1 km/h unutar zgrade”, kazao je Keen, prenosi Autonet.hr.
Prema navodima, Taycan Turbo S ima kombiniranu potrošnju električne energije 28,5 kWh/100 km, a emisija CO2 je 0 g/km.

Kako je ova luda vožnja izgledala, uvjerite se u službenom Guineesovom videu: