Porsche Taycan premijerno predstavljen u Šangaju

Trostruka demo vožnja sa prvim potpuno električnim sportskim vozilom marke Porsche

0
854
Porche Taycan testiran je i u klimatskim uslovima u Južnoj Afric

Prototip Porsche Taycana premijerno je predstavljen javnosti tokom oficijelne demo vožnje na stazama Porsche Experience Centra (PEC) u Šangaju.
U okviru te demo vožnje kamuflirani prototip Taycana će u roku od tri sedmice gostovati na tri kontinenta. Taycan će posjetiti Kinu, Veliku Britaniju i SAD, tri velika tržišta ovog prvog potpuno električnog sportskog vozila iz Porschea.
Dizajn krovne folije posvećen je zemlji domaćinu. U Šangaju je krovna folija Taycana bila ukrašena grafičkim prikazom zmaja, dok je za volanom bio Li Chao, vozač azijskog Porsche Carrera Cup-a.
“Prilikom razvoja Taycana posebno se vodilo računa o tipičnim porsche performansama. To se može u samom startu osjetiti. Od beskompromisne sportske do iznenađujuće komforne vožnje, podvozje Taycana nudi kako agilnost sportskog vozila, tako komfor limuzine“, izjavio je Li Chao.
Maksimalna brzina Taycana iznosi 250 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 3,5 sekundi. Brzinu od 200 km/h dostiže za manje od 12 sekundi. Taycan će svoj potencijal demonstrirati i na ostalim lokacijama Porsche Triple Demo Run-a: Na Hill Run utrci u okviru festivala Goodwood (4. do 7. juli) i u New Yorku tokom ovogodišnjeg sezonskog finala ABB FIA prvenstva formule E od 13. do 14. jula, gdje će vozači Mark Webber i Neel Jani biti za volanom.

Porche Taycan testiran je i u zimskim uslovima u Švedskoj

Prije svjetske premijere u septembru, Taycan će preći 6 miliona probnih kilometara. Električna vozila Porschea moraju proći isti način testiranja kao i sportska vozila sa pogonom na gorivo. Pored nadmočnih performansi uvijek se testira i svakodnevna upotrebljivost u svim klimatskim uslovima. Uz to se svakako testira i punjenje baterije, te hlađenje vozila u ekstremnim uslovima vožnje.