Porsche zvanično predstavio električni Taycan

0
924
Sportski 100% električni Porsche bit će dostupan u dvije inačice - Taycan Turbo S i Taycan Turbo

Porsche je spektakularnom istovremenom svjetskom premijerom u Evropi, Sjevernoj Americi i Kini, predstavio svoj dugo najavljivani prvi potpuno električni model nazvan Taycan.
Ovaj sportski automobil s četvora vrata na tržištu će biti dostupan u dvije inačice: Porsche Taycan Turbo S i Taycan Turbo. Ostale, manje snažne izvedbe bit će lansirane do kraja ove godine, dok će se krajem sljedeće godine pridružiti i model Taycan Cross Tourismo.
Do 2022. godine Porsche će u elektromobilnost investirati više od šest milijardi eura.
“Taycan je spoj tradicije i budućnosti. On nastavlja priču o uspjehu naše marke koja već više od 70 godina oduševljava ljude širom svijeta. Ovaj dan obilježava početak nove ere”, rekao je Oliver Blume, predsjednik Upravnog odbora Porsche AG prilikom svjetske premijere u Berlinu.
Kokpit Taycana potpuno je prilagođen vozaču, uključuje veliki 10,9-inčni infotainment zaslon, te dizajn većinom sastavljen od staklenih panela.
Svojim jasnim, purističkim dizajnom Porsche Taycana signalizira početak nove ere. Istovremeno su prepoznatljive karakteristike Porsche dizajna. Sprijeda je veoma širok sa izraženim blatobranima, dok siluetu obilježava sportska krovna linija.

Turbo električni Taycan Turbo S razvijat će najvišu snagu od 560 kW / 761 KS

U Turbo S izvedbi Taycan razvija snagu od 560 kW (761 KS), potrošnja električne energije kod kombinovane vožnje je 26,9 kWh/100 km, a CO2 emisije kombinovano 0 g/km. Ubrzanje od 0 do 100 km/h Taycan Turbo S dostiže za samo 2,8 sekunde, dok Taycan Turbo (snage do 500 kW / 680 KS) ovaj sprint dostiže za 3,2 sekunde. Turbo S sa punom baterijom prelazi distancu od 412 kilometara, dok model Turbo može preći dionicu od 450 kilometara (u zavisnosti od WLTP). Maksimalna brzina kod ovih modela s pogonom na četiri točka iznosi 260 km/h.
Taycan je prvo serijsko vozilo sa sistemskim naponom od 800 V umjesto uobičajenih 400 V kod ostalih električnih automobila. To omogučava vozačima Taycana da na putu za samo pet minuta mogu napuniti bateriju za prelazak dionice od 100 km. Vrijeme punjenja baterije od 5 do 80% u idealnim uslovima iznosi 22,5 minute.
Taycan Turbo i Taycan Turbo S već su danas dostupni za prednarudžbe, a početne cijene su im oko 153 i 187 hiljada dolara.