Poslovni forum Bosne i Hercegovine i Turske biće održan u septembru

0
330
Direktorica FIPA-e i predsjednik Ureda za investicije Turske dogovorili organizaciju poslovnog foruma

Direktorica Agencija za unaprijeđenje stranih investicija BiH (FIPA) i predsjednik Ureda za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske dogovorili organizaciju poslovnog foruma u septembru 2022. godine u Bosni i Hercegovini.
Podsjetimo, FIPA je u martu 2021. godine potpisala Memorandum o saradnji s Uredom za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske radi pružanja podrške razvoju investicione saradnje dviju zemalja, stvaranja povoljnih uvjeta za poboljšanje ekonomske saradnje, te uspostavljanja direktnih kontakata između poslovnih krugova u BiH i Turskoj.
U skladu s tim direktorica FIPA-e Milica Marković je u Ankari imala sastanak s predsjednikom turskog Ureda za investicije Burakom Dagliogluom, na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti na promociji BiH i organizacija poslovnog foruma u septembru ove godine. Definisani su ključni sektori ulaganja za koje postoji ozbiljan interes turskih privrednika, te će se tokom foruma fokus staviti na određene investicijske projekte iz sekora metalo-prerade, peradarstva, ICT-a, zdravstvenog turizma i nekretnina.
Marković se sastala i s ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem, koji aktivno radi na ekonomskoj diplomatiji i promociji bh. potencijala. Ambasada BiH će biti partner u organizaciji navedenog foruma, te aktivno raditi na animiranju ciljanih kompanija iz Turske i predstavljanju investicijskih projekata FIPA-e.
Direktorica FIPA-e sastala se takođe i s predstavnicima Razvojne agencije Ankare. Dogovorena je saradnja na promociji investicijskih potencijala BiH i organizaciji prezentacija projekata za ciljane sektore i kompanije.
Konstatovano je da je Turska kao država na 11. mjestu po visini investiranja u BiH, te da postoji interes i mogućnost da se ta pozicija značajno unaprijedi, saopćeno je iz FIPA-e.