Poziv za isplatu subvencije za plate fizičkim licima u općinama Trnovo, Hadžići i Ilijaš

0
921
Rast prosječne neto plate u Federaciji BiH u martu, na mjesečnom i godišnjem nivou

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo informiraju zainteresirana fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost iz Trnova, Hadžića i Ilijaša da su ove općine objavile svoje javne pozive za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate u FBiH za april i maj 2020. godine.
I ovi pozivi su rezultat ranije potpisanog Sporazuma o provođenju Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom, između ovih općina i Vlade KS.
Na ovaj način ove općine će realizovati zajednički dogovorenu mjeru, kojom su preuzele obavezu isplate dijela plate za navedena fizička lica, čije sjedište djelatnosti je na teritoriji navedenih općina.
Ponovno ističu da se provođenjem ove mjere nastoji pomoći onima koji su usljed pandemije koronavirusa doživjeli velika smanjenja svog prometa.
Podsjećaju sva fizička lica koja ispunjavaju uslove iz Javnog poziva i imaju pad prometa preko 70 posto da imaju pravo na finansijska sredstva u iznosu od 406 KM, dok oni kojima je pad prometa između 40 i 70 posto imaju pravo na 203 KM po uposlenom.
Također podsjećaju i one koji poreske obaveze plaćaju paušalno da im je obezbijeđena plata od 203 KM po uposlenom za pomenute mjesece.

Linkovi za preuzimanje poziva su: za Trnovo, Hadžiće i Ilijaš