PPT i ProCredit Bank: Obnovljivi izvori energije nisu alternativna, nego najbolja opcija

Korištenjem sunčeve svjetlosti umjesto tradicionalnih energenata, kompanija PPT iz Tomislavgrada će doprinijeti smanjenu emitovanja CO2 za čak 214 tona godišnje

0
444
Godišnja potrošnja struje PPT je 139.000 kWh i 95% energije koja se dnevno koristi je iz obnovljivih izvora

Mikro, mala i srednja preduzeća(MSP) u Bosni i Hercegovini igraju ključnu ulogu u ekonomskom rastu i razvoju zemlje. MSP čine preko 90% svih registrovanih sa 64% zaposlenih i oko 60% bruto domaćeg dohotka, što ih s pravom stavlja na mjesto nosioca tržišnih promjena.
MSP su dinamična i fleksibilna, a to im omogućava brzo prilagođavanje tržišnim zahtjevima i brzo reagovanje na promjene. Njihova veličina i smanjena birokratizacija omogućavaju brže donošenje kvalitenih odluka i agilnost u poslovanju.

ProCredit Bank i MSP: Pouzdanost, povjerenje i partnerski odnos

“MSP su ključni faktor u stvaranju ekonomske stabilnosti jer, između ostalog, smanjuju ovisnost o stranim investicijama i pružaju lokalnim stanovništvu priliku za zapošljavanje i samozapošljavanje”, objašnjava ovaj fenomen Amina Durmo Trlin, članica Uprave ProCredit Bank, naglašavajući kako je upravo dijalog o energetskoj transformaciji BiH to najzornije i pokazao.
“Kao dosljedni partneri bh. privrede već 25 godina mi to gledamo iz, takoreći, prvog reda i bez posrednika. Samo u prošloj godini se naš portfolio sredstava za zelene investicije povećao gotovo 20% isključivo zbog svijesti MSP da prelazak na obnovljive izvore energije više nije alternativna, nego najbolja moguća opcijazbog niza razloga“, kaže Amina Durmo Trlin.
Ona naglašava da je neophodno podržati ih kroz dobre regulative i olakšan pristup finansijskim sredstvima kako bi se pomoglo njihovom rastu i razvoju. Stoga, ProCredit Bank intenzivno zagovara brže regulisanje zakonskih okvirai stavlja se na raspolaganje MSP za pojednostavljen pristup povoljnijim kreditnim sredstvima za investicije u fotonaponske elektrane. Jedna od kompanija koje su ovu priliku iskoristile je i PPT d.o.o. iz Tomislavgrada.

PPT i ProCredit Bank: Dogovor gradi kuću, ali i elektranu

PPT d.o.o. Tomislavgrad se bavi proizvodnjom i prodajom peleta iz šumske biomase, rezane građe, hidrauličnih crijeva te nudi usluge tokarenja. Mate Pačar, direktor, kaže kako, od osnivanja do danas, ova kompanija kontinuirano širi svoje kapacitete, podjednako materijalne i ljudske resurse.
“Posmatrajući turbulencije na tržištu energenata i sa ciljem smanjenja troškova poslovanja, a svjesni važnosti proizvodnje energije jer se i sami time bavimo, odlučili smo se na postavljanje solarnih panela“, ističe Pačar.

Solarna elektrana za vlastite potrebe se nalazi u Mokronogama, a projektovana snaga joj je 220 kW za proizvodnju 290.602 kWh. Godišnja potrošnja struje PPT d.o.o. je 139.000 kilovat sati i 95% energije koja se koristi tokom dnevne potrošnje dolazi iz obnovljivih izvora, jer noću koristi energiju iz mreže. Na ovakav način, korištenjem sunčeve svjetlosti umjesto tradicionalnih energenata, ova kompanija će doprinijeti smanjenu emitovanja CO2 za čak 214 tona godišnje.
U tomislavgradskom području, tradicionalno okrenutom stočarstvu i poljoprivredi, ova je ušteda izuzetan i direktan doprinos zdravijoj proizvodnji. Motiv iza odluke o izgradnji vlastite elektrane je bio osigurati stabilan izvor energije, ali svakako i iskoristiti priliku za uštede u procesu proizvodnje što dalje utiče i na formiranje cijene finalnog proizvoda, u ovom slučaju peleta.
“ProCredit Bank je bila naš partner od prvog dana poslovanja. To je jedina banka koja tada, prije 10 godina, pristala da nas, praktično start up u to vrijeme, kreditira. I to ne samo u ovom projektu izgradnje solarne elektrane: u investicijama u svim razvojnim fazama smo imali njihovu apsolutnu podršku. Vrlo rado bih preporučio ovu banku za svaku vrstu saradnje“, kaže Pačar.
Onima koji se tek odlučuju na ovu vrstu investicije, Pačar poručuje da je činjenica da potreba za energijom u svijetu raste, jednako kao što je činjenica i da su fosilni energenti ograničenog vijeka trajanja i, k tome, zagađuju okoliš. Krajnje je vrijeme za prelazak na obnovljive izvore energije.
“Treba ulagati i to pogotovo ulagati u zelenu energiju“, zaključuje direktor ove uspješne kompanije iz Tomislavgrada.