U BiH lani objavljeno 708 javnih poziva za poljoprivrednike, godišnji rast 28%

0
294
Povećan broj konkursa za podršku poljoprivredi u 2022. godini

U Bosni i Hercegovini je tokom 2022. godine objavljeno 708 javnih poziva za poljoprivrednike, što je u odnosu na 2021. porast od 28 posto, pokazala je analiza Agencije za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing.
Analiza je bazirana na objavama u oblasti finansiranja poljoprivrede i poljoprivrednika u BiH. Analizirani su tenderi objavljeni u dnevnim novinama, službenim glasilima, te na međunarodnim i domaćim web stranicama. Pozivi su se odnosili na finansiranje i sufinansiranje poljoprivrednika, dodjelu sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, sadnica, sjemena, plastenika te kredita namijenjenih razvoju poljoprivrede.
Tokom 2022. godine poljoprivrednicima je također nuđeno uvođenje standarda kvalitete te subvencioniranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme. Objavljeni su i pozivi za dodjelu u zakup ali i prodaju poljoprivrednog zemljišta te za samozapošljavanje u djelatnosti poljoprivrede.
“Ohrabrujuće je da je povećan broj konkursa za podršku poljoprivredi u prethodnoj godini. Poljoprivreda je značajna komponenta privrede u BiH te ima važan uticaj na ekologiju i zapošljavanje u ruralnim područjima”, istakao je Tarik Džaferović, direktor Briefinga BiH.
Konkurse za poljoprivrednike objavljivale su najčešće općine, gradovi, ministarstva ali i domaće i strane nevladine organizacije. Prema podacima iz analize, 58 posto poziva za poljoprivrednike objavljeno u Federaciji BiH, 41 posto u Republici Srpskoj i jedan posto u Brčko distriktu BiH.