FAO: Cijene hrane u svijetu dodatno pale u januaru

0
369
FAO navodi da će zalihe žitarica vjerovatno porasti u 2022/23. godini

Referentni indeks međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda opao je u januaru deseti mjesec zaredom, saopćila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO indeks cijena hrane u januaru je u prosjeku iznosio 131,2 poena i za 0,8 posto je niži u odnosu na prethodni mesec i 17,9 posto ispod vrhunca dostignutog u martu 2022. godine.
Indeksi cijena biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera pali su u januaru, dok su indeksi za žitarice i meso ostali uglavnom stabilni.
U januaru je FAO indeks cijena žitarica u suštini ostao nepromijenjen (samo 0,1%) u odnosu na decembar 2022. i bio je 4,8% iznad nivoa od godinu dana ranije. Međunarodne cijene pšenice pale su za 2,5%, jer je proizvodnja u Australiji i Ruskoj Federaciji nadmašila očekivanja.
Svjetske cijene kukuruza neznatno su porasle zbog snažne potražnje za izvozom iz Brazila. Cijene pirinča, međutim, skočile su za 6,2% u odnosu na decembar, pod uticajem snažne lokalne potražnje u nekim azijskim izvoznim zemljama i kretanja deviznog kursa.
FAO indeks cijena biljnog ulja opao je u januaru za 2,9%, dok je cijena mliječnih proizvoda u prosjeku bila za 1,4% niža nego u decembru. Svjetske cijene sira blago su porasle, podstaknute oporavkom prehrambenih usluga i maloprodajom u zapadnoj Evropi nakon novogodišnjih praznika, kao i kretanjima valuta.
FAO indeks cijena mesa djelimično se kretao u januaru (pao samo 0,1% u odnosu na decembar), dok je indeks cijena šećera pao za 1,1% u odnosu na decembar.

Prognoza za svjetske zalihe žitarica

U svom novom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica, FAO predviđa da će svjetska potrošnja žitarica u 2022/23. godini pasti za 0,7% u odnosu na prethodnu godinu, na 2.779 miliona tona, pri čemu se predviđa pad ukupne upotrebe kukuruza, dok se upotreba pšenice povećava, a upotreba pirinča se mijenja iz godine u godinu.
Prognoza za svjetske zalihe žitarica ograničena je na 844 miliona tona na kraju marketinške godine, čime je smanjen svjetski odnos akcija i upotrebe za 2022/23. na 29,5 posto.
FAO predviđa pad međunarodne trgovine žitaricama u 2022/23. godini za 1,7% u odnosu na prošlogodišnji rekordni nivo na 474 miliona tona.