Predsjedništvo BiH pokrovitelj 10. Sarajevo Business Foruma

0
851
Poseban akcent ovogodišnjeg Foruma će se staviti i na tematiku održivog razvoja (Foto: Arhiv)

Tročlano Predsjedništvo BiH na čelu s predsjedavajućim Miloradom Dodikom pokrovitelj je 10. Sarajevo Business Foruma (SBF), koji će se od 17. do 19. aprila održati u glavnom gradu BiH, zaključak je sa sjednice Predsjedništva BiH održane 12. decembra 2018.
Pokroviteljstvo Sarajevo Business Foruma među prvim je odlukama kolektivnog šefa države u novom sazivu. U projekt organizacije jubilarnog, desetog SBF-a bit će uključeno i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Sektor za bilateralne odnose, Odsjek za ekonomsku diplomatiju, a Predsjedništvo je naložlo da se u Organizacioni odbor SBF-a imenuju članovi koje će predložiti Predsjedništvo, a koji bi aktivno učestovavali u organizaciji i pripremama.
Organizator SBF-a, koji se već desetu godinu zaredom održava u BiH, je BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB). Konferencija se održava pod motom ‘One Region, One Economy’ i okupit će najznačajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.
“Mi u BBI banci već smo počeli s pripremama za Sarajevo Business Forum. Na projektu ekonomskog povezivanja regiona sa svijetom radimo evo već desetu godinu u nastojanju da zajedničkim nastupom prema trećim tržištima postanemo privlačna destinacija za strane investitore. Naš moto, ‘Jedan region, jedna ekonomija’, održava naš krajnji cilj, uvezivanje ekonomije koje bi dovelo do prosperiteta i boljeg života za sve građane. Za nas je veoma zančajno da je i Predsjedništvo BiH stalo uz nas i prepoznalo našu ideju da je ekonomska saradnja generator razvoja regiona”, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.
Sarajevo Business Forum pozicionirao se kao jedan od najznačajnijih poslovnih događaja u regionu i cijeloj Jugoistočnoj Evropi, a proteklih godina pozitivno je uticao na izgradnju imidža države Bosne i Hercegovine kao pogodne destinacije za investiranje i ekonomski razvoj.
Također, SBF je prepoznat kao mjesto okupljanja stručnjaka i predstavljanje najboljih svjetskih praksi u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma. Tokom proteklih devet godina na SBF-u je učestovalo više od 8.000 učesnika iz 50 zemalja, iz više od 3.000 kompanija a održano je više od 1.500 B2B sastanaka, dok je rad Foruma pratilo više od 2.000 novinara.