Predstavljena Inicijativa i platforma Odmori u BiH

0
641
Podrška bh. turističkom sektoru i ponuda za ovogodišnje odmore predstavljena u Banjaluci

Ako je u svakoj nevolji sakriveno nešto dobra, onda je prepoznavanje i upoznavanje prirodnih ljepota, istorije, kulture i raznovrsne baštine Bosne i Hercegovine naše najljepše dobro. To je ono što strani turisti pronalaze, obilaze, čemu se vraćaju a što svi mi koji živimo ovdje previdimo i ne vidimo – rečeno je tokom predstavljanja Inicijative Odmori u BiH, održanog u Banjaluci, u okviru početnih aktivnosti projekta.
”Turizam je jedna od grana privrede u BiH koja je imala najveći rast u prethodnom periodu, a zbog globalne pandemije je osjetila i najjači udar. Naš tim je zato procijenio da uz pomoć našeg iskustva na kom smo gradili Sarajevo Navigator i Sarajevo Holiday Market i saradnje sa brojnim zainteresiranim iz oblasti turizma u cijeloj zemlji, mobilizujemo znanje i snage da učinimo nešto konkretno, da ljepote naše zemlje predstavimo i ponudimo prije svega građanima BiH, ali i iz zemalja regiona, i uopšte, svih zemalja koje su na maksimalno pet sati vožnje autom”, rekao je Nedim Lipa, predstavnik Inicijative Odmori u BiH.
Inicijativa je osmišljena da bude svojevrsna ‘prva pomoć’ turističkom sektoru BiH i predstavlja niz aktivnosti na razvoju, povezivanju, promociji i prodaji turističke ponude BiH. Cilj je pomoći bh. turizmu da svoj potencijal što bolje predstavi domaćem i regionalnom, a potom, kada ono ponovo bude aktuelno, i međunarodnom tržištu. Svoje partnere Inicijativa je pronašla u sektoru turizma – saradnjom sa hotelijerima, restoraterima, turističkim agencijama, turističkim organizacijama i nadležnim institucijama.
”Turistička organizacija Republike Srpske brojnim aktivnostima u proteklom periodu mapira mogućnosti da se poprave i stabilizuju prilike u turističkom sektoru. Činimo to i podrškom inicijativi i kampanji ‘Doživi Srpsku’ a potom i saradnjom sa Inicijativom Odmori u BiH koje su odlične platforme za promociju bogate domaće turističke ponude”, rekla je Ana Lakić, rukovodilac sektora za razvoj i unaprijeđenje Turističke organizacije RS.
Bogatstvo i raznovrsnost turističke ponude, praćena unaprijeđenjem infrastrukture u proteklih 10 godina omogućili su izuzetan rast za turizam, i značajno učešće sektora u BDP-u BiH. Više od milion i po posjetilaca i više od tri miliona noćenja je zabilježeno samo u 2019. godini, što je rast od 12%, odnosno 10,5% u odnosu na 2018. godinu. Relevantne procjene govore kako će bh. turistički sektor u vremenu nakon pandemije Covid-19 morati prvenstveno biti usmjeren na domaće i regionalno tržište.
”Udruženje HoReCa osnovano je kao odgovor na okolnosti u kome se naš sektor našao i odlučni smo u tome da pronađemo način da opstanemo, da gradimo infrastrukturu koja će podržati dalji razvoj turističkog sektora a najvažnije, da omogućimo da se prevaziđu negativne posljedice krize izazvane pandemijom. Podrška koju zaista trebamo i očekujemo od vlasti je da granice budu otvorene, a mi kao sektor ćemo se pobrinuti da poštujemo preporučene i propisane epidemiološke mjere, i tako osiguramo i da zemlje EU prepoznaju BiH kao željnu destinaciju za koju će dati pozitivnu preporuku”, rekao je Dragan Kurtinović, član Upravnog odbora HoReCa udruženja.
Kao temeljni dio Inicijative kreirana je inovativna web platforma www.odmoriubih.ba, kao prodajni i promotivni kanal bh. turizma koji već u ovom trenutku nudi dvadesetak povoljnih turističkih paketa, zanimljive informacije, preporuke za obilazak destinacija ali nudi i pregled i ponudu aktivnosti za sve one koji uživaju samo u aktivnim odmorima.