Tuzlanski aerodrom u junu primio više putnika od sarajevskog

0
580
Iz Budžeta Federacije BiH za 2022. biće uplaćen 1 milion KM za JP Aerodrom Tuzla

Aerodrom Tuzla u junu ove godine prevezao je više putnika od najprometnijeg u Bosni i Hercegovini – aerodroma u Sarajevu. Naime, aerodrom Tuzla je u junu prihvatio 19.456 putnika, dok je aerodrom Sarajevo opslužio 3.629 putnika.
Većina operacija sa tuzlanskog aerodroma obnovljena je nakon ponovnog otvaranja 1. juna, a kompanija Wizz Air je nastavila sve letove. Niskobudžetni avioprevoznik pokrenuo je 2. jula novu uslugu za Salzburg.
S druge strane, aviokompanije se polako vraćaju na sarajevski aerodrom, s Austrian Airlinesom, Air Serbia, Croatia Airlinesom, Eurowingsom, Turkish Airlinesom, Pegasus Airlinesom i Wizz Airom koji trenutno održava redovno letove, iako u smanjenom obimu. Njima će se ove sedmice pridružiti Flydubai, navodi specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
Tokom prve polovine godine aerodrom Tuzla je primio 108.847 putnika, a aerodrom Sarajevo 143.540 putnika. Oba aerodroma su zbog suzbijanja zaraze usljed pandemije Covid-19 bila zatvorena za komercijalni saobraćaj od aprila do juna ove godine.