Predstavnici AS Holdinga na Prvoj međunarodnoj halal trgovačkoj konferenciji u Teheranu

0
279
Na konferenciji su sudjelovali proizvođači i pružatelji usluga iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Irana

Centar za certificiranje halal kvalitete Hrvatske zajedno s Iranskom gospodarskom komorom organizirao je Prvu međnarodnuhalal trgovačku konferenciju IR Iran-Jugoistočna Europa u Teheranu. Na konferenciji su sudjelovali proizvođači i pružatelji usluga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Islamske Republike Iran.
Na konferenciji je istaknuto kako Iran predstavlja jedno od najznačajnih halal tržišta, a da je u zemljama Jugoistočne Evrope preko 250 proizvođača i pružatelja usluga nositelj halal certifikata.
“Ova konferencija jeprvi korak u jačanju saradnje u halal proizvodnji, distribuciji, halal turizmu i investicijama, dok će nastavak razgovora uslijediti na Halal Business Forum-u i naučnoj konferenciji koji će se održati u Zagrebu 4. i 5. 10.2022. godine. AS Holding kao jedna od najvećih prehrambenih grupacija u BiH u svom sastavu ima sedam Halal certificiranih kompanija i 1474 Halal proizvoda, što čini 16,3% od ukupno Halal certificiranih proizvoda u BiH“, istakla je prof. dr. sci Amela Semić, direktorica Direkcije za osiguranje kvaliteta i standardizaciju AS Holdinga.
Dodala je da su tom prilikom predstavili kompletnu Halal industriju BiH.
Nakon uvodnih obraćanja uslijedila su dva panela na kojima su prezentacije o saradnji u polju halal industrije, distribucije i turizma iz zemalja Jugoistočne Evrope održali Goran Korač, Hotel Hilton Podgorica, Vedran Kelek, Podravka, Mario Modifaj, Ireks Aroma i prof. dr.sc. Amela Semić, AS Holding BiH.
U nastavku konferencije održani su B2B sastanci sa zainteresiranim privrednicima iz Irana, na kojima je zaključeno kako postoji puno prostora za saradnju između zemalja Jugoistočne Evrope a predstavnici AS Holdinga su obavili brojne poslovne razgovore koji će pomoći bh. grupaciji u nastavku uspješne saradnje na poljima halal standardizacije, trgovanja te saradnje u području internacionalnih naučnih projekata.
U sklopu službene posjete, delegacija predvođena Centrom za certificiranje halal kvalitete, posjetila je i prehrambeni sajam hrane Agrofood.