Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio Zakon o dugu

0
183
Predstavnički dom izglasao usvajanje zakona o suspenziji ograničenja državnog duga do 2025.

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je usvajanje zakona o suspenziji ograničenja državnog duga do 1. januara 2025. godine.
Nacrt će zatim morati da usvoji Senat prije nego što ga pošalje američkom predsjedniku Joeu Bidenu na potpisivanje. U Senatu svaki poslanik može odgoditi brzo glasanje i još nije jasno kada će se održati konačno glasanje.
Vremenski okvir za prolazak zakona kroz Kongres je izuzetno kratak i ima malo prostora za greške, što predstavlja ogroman pritisak na rukovodstvo u obije stranke.
Zakonodavci se utrkuju kako bi spriječili prvo neizvršenje obaveza prije 5. juna, datuma kada je Ministarstvo financija saopštilo da više neće moći u potpunosti i na vrijeme plaćati sve državne obaveze, a taj scenario bi mogao pokrenuti globalnu ekonomsku katastrofa.
Zakon o ograničenju duga naišao je na reakciju krajnje desnice i krajnje ljevice, ali je na kraju prošao u Domu sa velikom razlikom uz značajnu dvostranačku podršku.
Ukidanje ograničenja duga do 2025. godine uklanja prijetnju neispunjenja obaveza do predsjedničkih izbora. Osim rješavanja ograničenja duga, zakon ograničava potrošnju koja se ne odnosi na odbranu te proširuje radne zahtjeve za neke primaoce bonova.
Dvostranački sporazum o ograničenju duga koji je postignut između Bijele kuće i republikanaca iz Predstavničkog doma objavljen je tokom vikenda.