PREF isplatio Fondu PIO RS dividendu u iznosu od 5,08 miliona KM

0
578
Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS

Prema odluci Upravnog odbora Fonda PIO Republike Srpske danas je izvršena isplata dividende osnivaču Penzijskog rezervnog fonda (PREF), Fondu PIO, u ukupnom izosu od 5.084.827,69 КМ.
Kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja PREF-a, u 2018. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite te su prihodi od kamata u 2018. godini dostigli 4,80 miliona KM.
U strukturi prihoda dividende i dalje čine najznačajniji prihodi PREF-a. U 2018. godini ostvaren je prihod od dividende u iznosu od 5,41 milion KM. Kao i prethodnih godina, preduzeće sa najvećom dobiti i najvećom dividendom koja je isplaćena PREF-u je Telekom Srpske, koji je PREF-u prošle godine isplatio dividendu u iznosu od 5,1 milion KM.
“Danas smo u trezor Republike Srpske uplatili dividendu u iznosu od 5,084 miliona KM. Prema Zakonu o Penzijskom rezervnom fondu RS, ovaj iznos će poslužiti za podršku sistemu obaveznog penzionog osiguranja. Zadovoljni smo što i ove godine, kao i svake godine do sada, isplaćujemo dividendu u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu. Od osnivanja smo kontinuirano povećavali učešće dužničkih hartija od vrijednosti u portfelju PREF-a, a time i prihode od kamata. Trenutno je 40% portfelja PREF-a ili 92 miliona KM u dužničkim instrumentima što garantuje da ćemo i u budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu RS”, izjavio je Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.