PREF u 2018. povećao neto dobit za 22,4%, na 6,1 milion KM

0
1006
Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS

Prema revidiranim finansijskim izvještajima Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske (PREF) u 2018. godini je ostvarena neto dobit u iznosu od 6.129.059 KM što je za 22,40% više u odnosu na 2017. godinu.
Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Fonda PIO, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojen je godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donesena Odluka o isplati dobiti, prema kojoj će se Fondu PIO Republike Srpske isplatiti dividenda u iznosu od 5.084.827,69 KM što je za 9,78% više nego prethodne godine.
Kao i u prethodnih sedam godina, revizorska kuća Deloitte dala je pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje PREF-a i Društva za upravljanje PREF-om za 2018. godinu.
Kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja PREF-a, u 2018. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite, te su prihodi od kamata u 2018. godini dostigli 4,80 miliona KM, saopćeno je iz PREF-a.
Iako iznos isplaćenih dividendi preduzeća iz portfelja PREF-a ima trend pada, to su i dalje najznačajniji prihodi PREF-a. U 2018. godini ostvaren je prihod od dividende u iznosu od 5,41 miliona KM. Kao i prethodnih godina, preduzeće sa najvećom dobiti i najvećom dividendom koja je isplaćena PREF-u je Telekom Srpske, koji je PREF-u prošle godine isplatio dividendu u iznosu od 5,1 milion KM.
“Zadovoljni smo što i ove godine, kao i svake godine do sada, isplaćujemo dividendu u maksimalnom zakonom dozvoljenom iznosu. Od osnivanja smo kontinuirano povećavali učešće dužničkih hartija u portfelju PREF-a, a time i prihode od kamata. Trenutno je 40% portfelja PREF-a ili 92 miliona KM u dužničkim instrumentima što garantuje da ćemo i u budućnosti pužiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske”, izjavio je Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.