Prelevmani i carine moraju obuhvatiti i zemlje CEFTA-e

0
261
Poljoprivrednici traže uvođenja prelevmana i carina na uvoz mesa u BiH iz zemlja CEFTA-e, a ne samo EU

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH i Seljački savez Federacije BiH podržavaju najave državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca koje se odnose na upućivanje u proceduru odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svežjeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.
U saopćenju UPFBiH podsjećaju ministra Košarca da bi usvajanjem ove odluke bio riješen samo dio problema poljoprivrednika.
“Sveobuhvatno rješenje nije moguće bez uvođenja prelevmana i carina na uvoz iz zemlja CEFTA-e a ne samo EU. Također, odluka Vijeća ministara BiH mora biti proširena na sve poljoprivredne proizvode koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi. Podsjećamo ministra Košarca da je ovo jedan od zaključaka sastanka održanog u Doboju prije deset dana a kojem je ministar lično prisustvovao”, navodi se u zajedničkom saopćenju Udruženja poljoprivrednika FBiH i Seljačkog saveza FBiH.
Dalje se navodi da parcjalna rješenja nisu rješenja i pogodovat će samo dijelu poljoprivrednika, prije svega iz RS-a, dok bi daljnji nekontrolisani uvoz iz zemalja CEFTA-e otvarao prostor za zloupotrebe i zaobilaženje uvedenih prelevmana i carina.
Iz UPFBiH podsjećaju Vijeće ministara da sutra ističe rok koji su prije mjesec dana u saradnji sa udruženjima iz RS-a odredili za poduzimanje koraka neophodnih za zaštitu domaće proizvodnje. “Ukoliko se Vijeće ministara BiH ogluši o naše zahtjeve bit ćemo primorani da naše nezadovoljstvo izrazimo kroz proteste“, navode iz UPFBiH.