Prihodi BH Telecoma u 2022. iznosili 511,4 miliona KM, za 40 miliona veći nego 2021.

Ostvarena bruto dobit BH Telecoma za 2022. godinu iznosi 61,1 milion KM i veća je za 7,7 miliona KM ili za 14% u odnosu na prethodnu godinu

0
461
Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman predstavio finansijske rezultate u 2022. godini

Ukupni prihodi kompanije BH Telecom u 2022. godini iznosili su 511,4 miliona KM, što je više za 39,8 miliona KM ili za 8% u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2021. godine, odnosno za 17,7 miliona KM ili za 4% više u odnosu na godišnji plan prihoda – kazao je generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman na današnjoj godišnjoj press konferenciji u Sarajevu na kojoj su predstavljeni prošlogodišnji rezultati poslovanja najvećeg telekom operatera u BiH.
Kako je istako Kahriman, ostvarena bruto dobit BH Telecoma za 2022. godinu iznosi 61,1 milion KM i veća je za 7,7 miliona KM ili za 14% u odnosu na prethodnu godinu.
Po osnovu dobiti BH Telecoma u 2021.godini, u 2022. godini je isplaćena dividenda dioničarima BH Telecoma u iznosu od 35 miliona KM. U 2022. godini je kompanija BH Telecom uplatila 140 miliona KM poreza i doprinosa.
Ukupan broj korisnika BH Telecoma ostvaren u okviru svih korisničkih segmenata na kraju 2022. godine iznosio je 2.076.123 i veći je za 20.068 ili za 1% u odnosu na broj korisnika koje je BH Telecom imao krajem 2021. godine.
Ukupan broj zaposlenih u BH Telecomu na kraju prošle godine bio je 3.073 i manji je za 98 u odnosu na Plan za 2022. godinu.
Direktor Kahriman je istakao i da su ukupna investiciona ulaganja BH Telecoma u prošloj godini iznosila 90,3 miliona KM, što je 15 miliona KM investicija više nego u 2021. godini. Ulaganja su realiziranja u fiksnu i mobilnu mrežu, kao i druge projekte. U oblasti fiksne mreže se kontinuirano vrši modernizacija i povećanje kapaciteta pristupne fiksne mreže, te migracija govornog servisa na IP tehnologiju. Planiraju se i grade optičke mreže, primarno, što bliže korisnicima. Obnavlja se transportna mreža kapaciteta 100/400 Gbps, za podršku sve većem saobraćaju i budućoj 5G mreži.
Kad je riječ o ulaganjima u mobilnu mrežu, u toku 2022. godine je izgrađeno je 68 novih RAN lokacija, te je nadograđeno 185 lokacija LTE-A tehnologijom. LTE-A služi i kao alternativna tehnologija za fiksni pristup Internetu na lokacijama na kojima BH Telecom nema izgrađenu fiksnu mrežu. Završena je investiciono-tehničke dokumentacija za uvođenje 5G tehnologije.
Od ostalih bitnih ulaganja realiziranih u prošloj godini treba istači: zamjenu i modernizaciju IPTV platforme, inoviranu Cloud infrastrukturu za naše korisnike, realizirana ulaganja u IT infrastrukturu, ulaganja u produkciju vlastitog sadržaja za potrebe usluge Moja TV, te pokrenute aktivnosti na osnivanju supsidijara.

Kahriman je istakao i da su investiciona ulaganja BH Telecoma lani iznosila 90,3 miliona KM

BH Telecom je u 2023. godini planirao više inovacija u tehnologiji: ugovaranje 5G, novu OTT platformu, širenje optičke i RAN mreže i druge projekte. Osim ugovaranja 5G navedena je i Izgradnja fotonaponskih sistema za potrebe BH Telecoma, projektovanje i ugovaranje Modularnog data centra, novih 15.000 optičkih vlakana, povećanje kapacitete 4G+ mreže sa novih 110 LTE baznih stanica.
Plan BH Telecoma je dalje razvijanje projekata BH ContentLab, BH TechLab, kao pokretača start-up biznisa u BiH.
Pored uspješnih finansijskih rezultata, u prethodnom periodu BH Telecom je donirao 2 miliona KM pravnim licima koja su se javila putem javnog poziva za dodjelu donacija. Ukupno je 293 dobitnika donacija, među kojima je 97 osnovnih škola, 59 srednjih škola, 112 udruženja, 18 kuhinja i 7 sportskih klubova.
Dodatno je, zbog prirodne katastrofe izazvane potresima u Turskoj i Siriji, kompanija BH Telecom donirala 150.000 KM Udruženju Pomozi.ba za pomoć stradalima u potresima.
Po osnovu poreza i doprinosa na osnovu plaća zaposlenih, PDV-a, dividende i poreza na dobit, BH Telecom je u perodu od 2012. do 2022. godine uplatio ukupno 2,07 milijardi KM sredstava.

Zadovoljstvo poslovanjem BH Telecoma iskazali i federalni premijer Novalić i ministar Lasić

Prisutnima se na današnjoj konferenciji za medije obratio i Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH.
“Želim posebno istaći napore koje kontinuirano čine zaposlenici i menadžment kompanije BH Telecoma na kreiranju i razvoju digitalnih servisa i širenju portfolija digitalnih usluga za građane BiH, privredne subjekte i bh. institucije, s obzirom na to da je BH Telecom lider u procesima digitalne transformacije i razvoja digitalne infrastrukture u našoj zemlji. Daljnji razvoj digitalne transformacije je veoma značajan, jer nudi rješenja za brojne izazove, poput otvaranja radnih mjesta, poboljšanje obrazovanja, uštede, poticanje konkurentnosti…”, zaključio je Lasić.
Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH je, govoreći o uspješnim poslovnim rezultatima BH Telecoma, istakao da ova kompanija iz godine u godinu dakazuje da prati trendove savremenih telekomunikacija.
“BH Telecom je nastavio davati veliki doprinos u svim sferama našeg društva te je još jednom potvrdio izuzetnu društvenu odgovornost. Posebnu osjetljivost ova javna kompanija je pokazivala u vanrednim situacijama sa svojim brzim reakcijama. Sve aktivnosti BH Telecoma pozitivno utiču na domaću privredu. Od dobiti BH Telecoma direktno ulažemo i u značajne ifrastrukturne projekte, poput aerodroma u Bihaću. Nastavite nizati uspjehe, odgovorno poslovati, pružati najbolje usluge i podržavati našu zajednicu”, poručio je Novalić.