Prijedlog Njemačke i Francuske: Udio loših kredita u EU bankama maksimum 5% kreditnog portfelja

0
998
Njemačka i Francuska traže da se u bankama u EU smanji izloženost nenaplativim kreditima

Banke u Evropskoj uniji trebale bi smanjiti udio nenaplativih kredita na najviše pet posto ukupnog kreditnog portfelja, predlažu Njemačka i Francuska u zajedničkom dokumentu.
Prema tom dokumentu bi sve evropske banke trebale nastojati smanjiti bruto izloženost nenaplativim kreditima (NPL) na najviše pet posto kreditnog portfelja.
“Za sve banke pod nadzorom Evropskog odbora za sanaciju (SRB) i za sve ostale banke treba utvrditi cilj od pet posto bruto udjela NPL-a odnosno 2,5 posto neto NPL-a”, predlaže se u francusko-njemačkom dokumentu.
Evropski odbor za sanaciju banaka nadležan je za sve velike kreditore u eurozoni, napominje Reuters.
Preporučeni plafon od pet posto bio bi udarac za Italiju i druge zemlje čije banke imaju velike udjele problematičnih kredita. Tako je prosječna bruto izloženost banaka nenaplativim kreditima u Italiji 11,1 posto. U Grčkoj iznosi čak 44,9 posto, a na Kipru 38,9 posto.
Prema podacima Evropske agencije za banke (EBA) ažuriranima u decembru prošle godine, predloženi prag od pet posto premašuju u prosjeku i banke u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Irskoj, Portugalu, Sloveniji, Poljskoj i Rumuniji, prenosi Hina.
Na nivou Evropske unije prosječan udio NPL-a u bankama iznosi četiri posto. U Njemačkoji i Francuskoj niži je od evropskog prosjeka ali je u nekim bankama i znatno viši. Najviši apsolutni iznos takvih kredita u EU imaju banke u Italiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here