PBS: Neto dobit na polugodištu narasla na 2,87 miliona KM

0
980
Privredna banka Sarajevo

Privredna banka Sarajevo (PBS) d.d. Sarajevo ostvarila je u prvom polugodištu 2018. neto dobit od 2,87 miliona KM što je porast od 2,74 miliona u odnosu na isti period lani kada je dobit iznosila oko 133,5 hiljada KM, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba iz polugodišnjeg finansijskog izvještaja ove banke.
Iz banke navode da je neto dobit veća u odnosu na prvo polugodiše 2017. najvećim dijelom zbog rasta prihoda od naknada za izvršene usluge, kao i smanjenja troškova ispravki vrijednosti.
“Finansijski rezultat Banke za prvo polugodište 2018. je znatno veći u odnosu na isti perod prošle godine zbog izvršenih naplata nekvalitetnih potraživanja, aktivnosti naplate komisionih plasmana s uticajem na rast prihoda od naknada i smanjenja troškova ispravki vrijednosti”, navode iz PBS-a.
Iako su neto prihodi banke od kamata smanjeni za 9,7 posto i iznosili su oko 3,61 milion KM u odnosu na 4 miliona KM iz juna prošle godine, neto prihodi od naknada i provizija povećani su za 69,7 posto, na 3,83 miliona KM u odnosu na 2,26 miliona KM iz juna 2017. godine, podaci su iz polugodišnjeg finansijskog izvještaja banke objavljenog na Sarajevskoj berzi.
Bruto aktiva Banke na kraju juna ove godine iznosila je oko 453,05 miliona KM, dok je neto aktiva iznosila oko 396,76 miliona KM i porasla je za 8,5 posto u odnosu na 2017. godinu zbog rasta depozita od 13,1 posto.
Iz PBS-a navode da je u aktivi banke došlo do rasta pozicija: novčana sredstva, vrijednosni papiri po fer vrijednosti kroz BU, poslovni prostor i ostala fiksna aktiva, a smanjenje je ostvareno na poziciji kredita zbog otpisa kredita, kao i ostale aktive. U pasivi najznačajniji rast ostvaren je u poziciji depozita a smanjenje je ostvareno na ostalim pozicijama.
U prvom polugodištu kapital PBS-a je smanjen za 5,4 posto, na blizu 53,62 miliona KM sa 56,70 miliona KM s kraja 2017. godine. Iz PBS-a navode da je pozicija ukupnog kapitala u prvih šest mjeseci ove godine smanjena zbog knjiženja efekata prve primjene IFRS 9 na teret kapitala Banke.
Privredna banka Sarajevo je na kraju juna ove godine imala 161 radnika što je za 16 uposlenih više nego u istom periodu lani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here