Prijedlog za ukidanje carine na nova i električna vozila biće upućen Vijeću ministara BiH

0
887
Ministar Šarović uputio VMBiH inicijativu za prihvatanje 'Malog Šengena'

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je s predstavnicima komorskog sistema u BiH i udruženja održao konsultativni sastanak o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra ove godine.
Cilj je stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni i hibridni pogon. Istaknuto je i da u svijetu ima više od tri miliona električnih automobila, a u BiH samo 20.
“Proces je priveden kraju i Ministarstvo je odlučilo da ovu odluku uputi u proceduru Vijeću ministara BiH. Odluka je u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi, privremenog je karaktera i može se produžavati ukoliko se pokažu dobri efekti”, kazao je Šarović.
Vanjskotrgovinska komora BiH, prema riječima predsjednika Nemanje Vasića, podržala je prijedlog entitetskih komora koji, osim ekološkog i sigurnosnog aspekta, ima pozitivne ekonomske efekte.
“Ovo bi mogao biti put da jednog dana dođemo u situaciju da neka svjetska kompanija preseli dio proizvodnje u BiH, a siguran sam da će Vijeće ministara imati razumijevanje jer će prihodi na nove automobile kroz PDV biti mnogo veći nego što će biti gubitak uvoza polovnih automobila koji su niske vrijednosti”, kazao je Vasić.
“Vjerujem da će ovakva odluka dugoročno doprinijeti daljem razvoju privrede BiH, da BiH bude centar nekih modernih tehnologija, a ne da bude smetljište za ono što dolazi iz Evrope”, istakao je potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.
Lazo Šinik iz Privredne komore RS-a je kazao da ova odluka ima višestruki značaj, te da je opravdana i potrebna.
Predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH Haris Muratović kazao je da je inicirana konkretna odluka i stimulativna mjera za električne i ostale ekoautomobile što govori da i BiH na neki način želi da prati trendove u regiji, ali i na globalnom nivou. Najavio je da proizvođači automobila u ovoj i narednoj godini planiraju lansirati više od 50 novih modela automobila s električnim pogonom, kao i da se od sljedeće godine može očekivati značajno niža cijena električnih automobila u komercijalne svrhe koja bi se trebala kretati od 45.000 do 60.000 KM.