Privredne komore RS i FBiH pripremile prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama

0
166
Račić, Mićić i Košarac učestvovali na panelu tokom Poslovnog foruma menadžera Bijeljina 2020.

Prethodnih 15 dana predstavnici ekspertskih timova privrednih komora oba entiteta, zajedno sa stručnjacima iz zemlje i regiona radili su na novom Zakonu o javnim nabavkama a javnosti će već slijedeće sedmice biti prezentovani prijedlozi novih principa Zakona o javnim nabavkama.
“Ovo je prvi put u Bosni i Hercegovini da su dvije komore, kao institucije koje okupljaju i predstavljaju interese privrede, radile zajedno kao jedan tim i spremne su da Vijeću ministara BiH ponude rješenje koje je sveoubuhvatno i koje sadrži dugogodišnje zahtjeve privrednika da se kreira provodiv i primjenjiv Zakon o javnim nabavkama, koji bi smanjio brojne špekulacije, zloupotrebe, komplikovane procedure i druge nedostatke“, objavio je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka na panelu tokom održavanja 6. Poslovnog foruma menadžera Bijeljina 2020.
Račić je naveo da ovaj prijedlog Zakona uvažava veći broj evropskih standarda i principa nego što je to bilo ranije.
“Prošle godine, kada je formiran Savjet ministara, imali smo posjetu predsjedavajućeg Tegeltije Privrednoj komori Republike Srpske i sa njim smo definisali pet tačaka na kojima bi privredne komore i Savjet ministara radili zajedno: od zaštite domaće proizvodnje, rasterećenja rada i smanjenja parafiskalnih nameta, preko pitanja saobraćaja i komunikacija, sve do Zakona o PDV-u i Zakona o javnim nabavkama”, rekao je Račić.
“U proteklih mjesec dana, Zakon o javnim nabavkama je postao top tema u BiH jer su i Evropska komisija, ali i neke druge međunarodne institucije uslovile davanja i pomoć Bosni i Hercegovini donošenjem novog Zakona o javnim nabavkama. Mi u Privrednoj komori RS smo to shvatili vrlo ozbiljno i zajedno sa Privrednom komorom Federacije BiH smo formirali ekspertski tim koji se sastoji od najpozvanijih domaćih i stručnjaka iz regiona koji se bave javnim nabavkama, uključili smo i bivšeg predsjednika državne komisije Hrvatske koji je vodio pregovore u ime Hrvatske sa Evropskom komisijom vezano za Zakon o javnim nabavkama u Hrvatskoj, kao i bivšeg predsjednika državne Komisije za žalbe iz Srbije”, istakao je Račić.
Poslovni forum menadžera Bijeljina 2020. počeo je juče uz poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka. Drugi dio dana obilježila je panel diskusija Izazovi za privredu u doba korone. Panelisti – Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka razgovarali su o tome kakva je bila saradnja javnog sektora sa privrednicima tokom krize izazvane pandemijom korona virusa, kakvu vrstu podrške su privrednici tražili i kakve će tek tražiti od Vlade Republike Srpske, kako je Privredna komora RS zahtjeve artikulisala, kakve su ingerencije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i na koje načine utiče na poboljšanje položaja domaće proizvodnje, posebno u vrijeme krize izazvane pandemijom, te koliko je grad Bijeljina učinio i koliko je gradska uprava zadovoljna mjerama podrške privredi i bijeljinskim privrednicima, te o zaštiti domaće proizvodnje i domaćih provrednika.
Poslovni forum menadžera Bijeljina 2020. nastavlja se i danas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here