Privrednicima Brčkog i Bijeljine predstavljene mogućnosti SBF-a

0
399
Sarajevo Business Forum 2020 predstavljen je privrednicima regija Brčko i Bijeljina

Sarajevo Business Forum (SBF) 2020, vodeća investicijska konferencija u Jugoistočnoj Evropi predstavljen je danas privrednicima regija Brčko i Bijeljina.
Prezentaciju SBF-a, koji će u svoje 11. izdanje od 20.do 22. aprila staviti u fokus investicione prilike bh. dijaspore, organizirala je BBI banka u saradnji sa partnerima, privatnim poduzetnicima, institucionalnim predstavnicima ovih regija te rukovodećim ljudima privrednih komora.
Obraćajući se privrednicima Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje sa pravnim licima BBI banke istakla je doprinos ove banke unapređenju konkurentnosti bh. privrede.
“U saradnji sa lokalnom zajednicom pokrenuli smo subvencionirane finansijske linije i na taj način omogućili privrednicima značajno smanjenjem cijene kapitala za korporativna finansiranja. Putem BBI VIP Business Cluba okupljamo poslovne ljude i kreiramo povoljnu klimu za umrežavanje, zajedničke projekte i nastupe izvan BIH”, kazala je Hasečić.
Ona je dodala da BBI putem Sarajevo Business Foruma otvara nove mogućnosti za pronalazak investitora i novih tržišta.
Analizu poslovnog ambijenta 2019. i procjenu za 2020. dao je Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta.
“Sarajevo Business Forum je odlična prilika za predstavljanje potencijala domaćih kompanija. Bimal je zahvaljući kontaktima koje je ostvario putem SBF-a otvorio inostrana tržišta”, kazao je Suljkanović.
Privrednicima je o potencijalima i mogućnostima povećanja konkurentnosti kao i razvojnim strategijama govorila Amra Abadžić iz Odsjeka za privredu u Vladi Brčko distrikta koja je istakla da postoje programi podrške za privrednike i start-up kompanije.
Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta istako je važnost održavanja SBF-a dodajući kako je upravo zahvaljujući SBF-u jedna brčanska kompanija – Bosnaplod pronašla investitora i spašena od propadanja.
U ime Privredne komore Brčko obratio se Velibor Jakić, dok je o potencijalima Grada Bijeljine u poljoprivrednoj i hemijskoj industriji govorila Tatjana Blagojević, direktorica Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Bijeljine.
Svoje uspješne priče predstavili su Akacija d.o.o. Brčko, Debdesign i Rattan Sedia Brčko koji su odlučili učestvovati na 11. Sarajevo Busines Forumu.
Poslovna konferencija jedan je u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji cilj je jačanje privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima.