ProCredit Bank: Kredit za energetsko efikasan dom uz poticaj do 20% investicije

Klijenti banke će na ovu namjenu imati pravo na povrat sredstava do 20% iznosa sredstava, što je poticaj koji finansira Evropska unija

0
1068
Ove sezone jeftinije do energetski efikasnih domova uz poticaj do 20% investicije

Planirate li ove građevinske sezone investirati u energetsko unapređenje stambenog prostora, kuće, stana ili čak zgrade. U ProCredit Bank BH su dostupna sredstva namijenjena upravo ovim investicijama.
Nakon uspješnog dogovora o zajmu za ovakve namjene zajmoprimci, odnosno klijenti banke, će imati pravo na povrat sredstava do 20% iznosa sredstava, što je poticaj koji finansira Evropska unija.
Početkom jula ove godine ProCredit Bank BiH je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala Ugovor kojim podržava ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini putem zajma u iznosu od 2 miliona eura. Sredstva su dostupna klijentima ProCredit Bank za ulaganja u izolaciju, prozore, toplinske pumpe, solarne panele i druge vrste poboljšanja, a sve s ciljem povećanja energetske efikasnosti domova i smanjenja energetskog intenziteta.
U ovom tekstu odgovaramo na najčešće postavljena pitanja u vezi s ovim fondom.

Ko ima pravo na sredstva?

Fond je namijenjen fizičkim licima za finansiranje projekata renoviranja ili izgradnje stambenih objekata. Vlasništvo u ovom slučaju nije presudno, fond je namijenjen svim fizičkim licima koja posjeduju ili žive u kući ili stanu u kojem namjeravaju investirati u energetsku efikasnost.
Također, za zajam mogu aplicirati i skupine fizičkih lica, stambene zadruge, udruženja etažnih vlasnika stanova u višeetažnim objektima ili drugo slično tijelo koje predstavlja interese stanara ukoliko planiraju investiciju ove namjene na stambenom objektu, poput zamjene krova ili fasadne izolacije na zgradi. Spektar mogućnosti je širok i pokriva veliki broj tehnologija.

Koje su prihvatljive tehnologije za koje će biti moguće uzeti ovaj zajam?

Suštinski za sve energetski efikasne investicije, a one uključuju izolaciju, prozore, vrata i ostakljenje. Potom, ovim sredstvima možete nabaviti nove bojlere i kotlove, sisteme za grijanje i solarne sistema, ali i rasvjetu, sisteme za hlađenje i bijelu tehniku. Ukratko, planirate li izolaciju krova, ugradnju prozora sa dvostrukim ili trostrukim ostakljenje, ugradnju ulaznih vrata ili izolaciju vanjskih zidova i podova u prostoru u kojem živite, moguće je tražiti zajam.
Također, za sredstva vas kvalificira i ugradnja rasvjete, ventilacije ili čak kupovina bijele tehnike poput frižidera ili klima uređaja. Toplotne pumpe, sistemi za grijanje i hlađenje i kotlovi na gas ili biomasu su također među prihvatljivim tehnologijama. Najjednostavniji način je u Tehnološkom sektoru na GEFF web stranici provjeriti bazu podataka o visokokvalitetnim kućanskim uređajima i materijalima koji ispunjavaju standarde učinka koje je EBRD postavio u Bosni i Hercegovini.

Kako aplicirati?

Proces apliciranja je vrlo jednostavan. Nakon provjere energetski efikasnih tehnologija u Tehnološkom sektoru. Dovoljno je obratiti se ProCredit Bank BH, gdje će vas savjetnici banke uputiti u proceduru i pružiti vam apsolutnu pomoć i podršku prilikom apliciranja. Rok za odobrenje ovog zajma i njegova realizacija će, ukoliko ispunjavate sve uslove, potrajati kratko.
U najkraćem, za ovaj izuzetno atraktivan program sve informacije možete dobiti i putem telefona, pozivom na info broj ProCredit Bank BH 033 250 950 ili putem maila na directinfo@procreditbank.ba.
Sredstva u iznosu od 135 miliona eura su osigurana kroz Program financiranja zelene ekonomije (GEFF) za zapadni Balkan, koji podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenije i održivije ekonomije. Program podržavaju EU, Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo financija, a dio je Regionalni program energetske efikasnosti (RPEE) za zapadni Balkan.

(Izvor: PR ProCredit Bank BH)