Projekti privrednika i Vlade Srednjobosanskog kantona na 11. SBF-u

0
509
U Travniku održana poslovna konferencija na kojoj je učestvovalo više od 70 privrednika iz SBK

Bosna Bank International d.d. Sarajevo i njen BBI VIP biznis klub u saradnji sa Privrednom komorom Srednjobosanskog kantona i Udruženjem poslodavaca SBK organizirali su danas u Travniku poslovnu konferenciju za više od 70 privrednika sa ovog područja.
Cilj konferencije je predstavljanje mogućnosti i potencijala Srednjobosanskog kantona na predstojećem 11. Sarajevo Business Forumu (SBF) koji će se u glavnom gradu BiH održati od 8. do 10. aprila.
“Ovo je još jedan u nizu događaja u organizaciji BBI banke i BBI VIP Business Cluba čiji je cilj razvoj bosanskohercegovačke privrede i povećanje stepena konkurentnosti na inozemnim tržištima. Postavljajući rast i razvoj bh. tržišta u svim industrijskim granama na prvo mjesto, BBI banka već godinama pruža podršku domaćim privrednicima. S tim aktivnostima nastavit ćemo i u 2020. godini. U svakoj regiji BiH identificirali smo ključne grane i konkurentne prednosti. Turizam, drvna i prehrambena industrija, te energija su najjače privredne grane u Srednjobosanskom kantonu, koje se trebaju dovesti na veći nivo razvoja”, kazao je Nermin Oprašić, rukovodilac Odjeljenja za velike klijente BBI banke.
Poslovnoj konferenciji prisustvovao je i Tahir Lendo, premijer SBK koji je pozvao privrednike da učestvuju i iskoriste potencijale Sarajevo Busines Foruma.
“Srednjobosanski kanton ima strategiju razvoja i velike potencijale u oblasti energije i turizma. Mi već imamo spremne projekte koje možemo predstaviti na 11. SBF-u. Sudeći prema tome kako smo počeli (u Kreševu je otvorena fabrika vrijedna 20 miliona KM) očekujemo dobru godinu i još investicija u naš kanton. Kao što je poznato Vlašić je već prepoznat kao odličan potencijal za izgradnju vjetroparkova”, izjavio je premijer Lendo.
Kemal Čolak, predsjednik Udruženje poslodavaca SBK i direktor kompanije Promo iz Donjeg Vakufa govorio je o izgradnji poslovnog ambijenta za razvoj privrede u SBK.
O privrednoj slici SBK-a govorio je Asim Gradinčić iz Privredne komore Kantona, dok je Emil Kučković, iz bonitetne agencije LRC prezentovao finansijsku sliku SBK.
Poslovnoj konferenciju u Travniku prisustvovali su ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić i ministar pravosuđa SBK Zoran Marković, kao i načelnici Travnika, Donjeg Vakufa i Fojnice.