Promet dm-a u BiH porastao 14 posto, na 143,9 miliona KM

Ukupne investicije u nove i postojeće prodavnice kao i u uređenje centrale i distribucijskog centra iznosile su 7,2 miliona KM

0
1808
Kompanija dm zapošljava ukupno 616 osoba što je za 13% više nego godinu ranije, rečeno je na pres-konferenciji

Kompanija dm drogerie markt Bosna i Hercegovina je u poslovnoj 2016/17.godini ostvarila ukupan promet od 143,9 miliona KM, što je porast za 14 posto.
Tom poslovnom uspjehu su doprinijela je sveobuhvatna orijentacija na potrebe kupaca, stalne inovacije i investicije u asortiman, uređenje prodavnica, stručno i lično usavršavanje zaposlenika kao i širenje prodajne mreže, izjavio je direktor dm-a u BiH, Damir Šlosel na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.
Otvorenjem novih prodavnica u Tuzli, Sarajevu, Banja Luci, Kaknju i Posušju, dm je proširio prodajnu mrežu koja trenutno broji 67 prodavnica u 39 gradova. S ciljem unapređenja doživljaja kupovine, pored širenja prodajne mreže, investirano je i u preuređenje 11 postojećih prodavnica. Ukupne investicije u nove i postojeće prodavnice kao i u uređenje centrale i distribucijskog centra iznosile su 7,2 miliona KM.
Zaposlenje u dm-u su protekle godine dobila 72 nova radnika tako da kompanija dm danas zapošljava ukupno 616 osoba, što je za 13 posto više nego godinu ranije.
Prokuristica Emina Mušinović je istakla da je liderska pozicija dm-a na tržištu BiH potvrđena i uvođenjem nove cjenovne strategije ‘Uvijek povoljno’, koja je rezultat osluškivanja potreba kupaca. Tu ponudu trenutno čini više od 2.500 proizvoda čije snižene cijene vrijede najmanje četiri mjeseca. Osim finansijske uštede ovom strategijom kupci ostvaruju uštede i u vremenu utrošenom na kupovine jer sada ne moraju pratiti kratkoročne akcije, nego vrlo povoljno kupovati odabrane proizvode onda kada su im stvarno potrebni.
Realizacijom društveno odgovornih projekata dm nastoji dio svog uspjeha podijeliti sa zajednicom u kojoj posluje. Tako je u protekloj godini uložio u projekte od opšte koristi 228.218 KM. Fokusirajući se na rastući problem sve veće pretilosti djece u osnovnoškolskom uzrastu pokrenuta je inicijativa dm {ZAJEDNO} za zdrav život. Zajedno s kupcima u dm prodavnicama odabrano je deset projekata u osnovnim školama širom BiH namijenjenih unapređenju zdravlja učenika i školskog osoblja, koji će biti realizovani do kraja tekuće školske godine. S obzirom na potrebe naših škola, dodatno su podržana tri projekta kroz donaciju tečnih sapuna u vrijednosti od 1.500 KM.
Kontinuirano ulaganje u usavršavanje dm zaposlenika u protekloj poslovnoj godini obilježilo je školovanje za drogeriste u Austriji. Od ukupno 80 zaposlenika iz svih zemalja koncerna, školovanje su završila i tri zaposlenika dm-a iz BiH. Priliku za stručno usavršavanje dobila je i prodavačica Lucija Lebo.
Školovanje za drogeristu prvo je iskustvo dm zaposlenika sa dualnim obrazovanjem čije se uvođenje najavljuje i u BiH.
Dobar odnos prema zaposlenicima potvrđen je ponovnim izborom dm-a za ‘Najpoželjnijeg poslodavca’ u BiH, što je ujedno i pokazatelj kako je zadovoljstvo dm zaposlenika prepoznato i cijenjeno na tržištu rada. Svim zaposlenicima, shodno afinitetima i sposobnostima, dm nudi priliku za stručno usavršavanje i napredovanje te je u protekloj poslovnoj godini na interne i eksterne edukacije uloženo 260.400 KM.

Ukupan promet dm grupacije porastao 5,7 posto

Direktor dm-a za BiH Damir Šlosel rekao je kako su respektabilni rezultati obilježili i poslovanje cijelog koncerna u trinaest zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, gdje je ostvaren ukupni promet od 10.259 milijardi eura što predstavlja povećanje od 5,7 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Broj zaposlenika i prodavnica također je porastao te dm prodajna mreža širom Evrope obuhvata 3.464 dm prodavnice u kojoj radi 59.046 zaposlenika.