Promocija projekta sigurnost hrane u BiH

0
1460
Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke u BiH

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik i direktori partnerskih institucija iz Republike Češke, promoviraće sutra u Banja Luci početak projekta ‘Unaprijeđenje sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini’.
Projekat će biti finansiran iz sredstava Programa razvojne saradnje Republike Češke, a realiziraće ga Državni veterinarski institut iz Praga i Centralni institut za nadzor i kontrolu u poljoprivredi iz Brna. U Projekat će biti uloženo oko 1 milion eura. Projektne aktivnosti predstavljaju nastavak prethodno realiziranih aktivnosti Češke razvojne agencije u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, te su u skladu sa novom Strategijom razvojne saradnje Republike Češke i Bosne i Hercegovine (2018. – 2023.). Očekivano trajanje ovog projekta je tri godine.
Cilj Projekta je jačanje svih institucija u sistemu kontrole sigurnosti hrane u BiH, sa naglaskom na pesticide, đubriva, salmonelu i aditive, a zasniva se na trenutnim prioritetima partnerskih organizacija i u skladu je sa preporukama Evropske komisije za poboljšanja u ovoj oblasti. Projekat će imati i pozitivan uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu, zahvaljujući jačanju sistema integralne zaštite bilja i okolinski odgovornih poljoprivrednih praksi, što će doprinijeti smanjenju opterećenja okoliša poljoprivrednim hemikalijama.
Projekat će biti implementiran u partnerstvu sa Agencijom za sigurnost hrane BiH, Uredom za veterinarstvo BiH, Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja, te u saradnji sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede, Brčko distriktom, inspektoratima, laboratorijama, privrednim subjektima i poljoprivrednim proizvođačima.