Prototip letećeg taksija testira se na rijeci Seni u Parizu

0
1267
'Babl' može da dostigne brzinu do 33 kilometra na sat, ima dva električna motora i krila u vodi

‘Leteći taksi’ mogao bi da bude zelena alternativa za zakrčene ulice, a o prevozu koji bi se kretao Senom razmišlja i Pariz.
SeaBubbles startup, koji više leti nego što plovi, prototip je letećeg taksija na Seni. Tokom četvorodnevnog probnog perioda, provjeravaće se kako se ‘Babl’ napaja strujom i izdiže iznad vode na krilima.
‘Babl’ košta oko 200.000 eura i može da dostigne brzinu do 18 čvorova ili oko 33 kilometra na sat. Probne vožnje u Parizu ograničene su na maksimalnu brzinu od 18 kilometara na sat. Ima baterije, dva električna motora, krila u vodi. Sa ubrzanjem, krila podižu brod, smanjuje se opterećenje za 30 ili 40 posto, prenosi CNBC.
Iz kompanije koja radi na prototipu ovog ‘letećeg taksija’ navode da bi, ako se probni period pokaže uspješnim, ovakva taksi služba mogla da starta u Parizu već na proljeće 2020. godine.
Inače, Pariz je već isključio iz saobraćaja određene kategorije dizel vozila kako bi se izborio sa zagađenjem. Grad planira kontinuirano pooštravanje propisa do 2030. godine, kako bi se na cestama Pariza kretali samo automobili na električni ili vodonikov pogon.