Provođenje Reformske agende ključno za dalji razvoj BiH i entiteta

0
694
Novalić razgovarao sa ambasadorom Sattlerom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BIH ambasadorom Johannom Sattlerom, kome je ovo bila nastupna posjeta.
Tokom razgovora dominirale su teme vezane za nastavak provođenja Reformske agende, posebno iz oblasti ekonomije, gdje se očekuju njeni najznačajniji efekti.
“Vlada FBiH je, iako radi u tzv. tehničkom mandatu, utvrdila veoma bitne propise koji se tiču opterećenja rada, a to su Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak, te ih uputila u parlamentarnu proceduru. Ovo su ključni fiskalni zakoni i dio su seta propisa kojim omogućavamo realizaciju najznačajnijih zadataka iz Reformske agende i od njihovog usvajanja nam zavisi koliko će nam ekonomija zadržati postojeći procenat rasta. Prethodno smo usvojili, također veoma bitne, zakone o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju“, rekao je Novalić.
Naglasio je i neophodnost harmonizacije propisa iz ove oblasti s Republikom Srpskom.
“Sljedeći bitan korak nam je uvođenje fiskalnog sistema u realnom vremenu, kakav imaju zemlje u okruženju i članice Evropske unije. Značajnu pažnju ćemo posvetiti i zaštiti okoliša i daljim mjerama iz domena fiskalne politike, a posebno vladavini prava“, rekao je Novalić.
Bilo je riječi i o migrantskoj krizi i načinima njenog rješavanja, u čemu moraju biti uključene sve raspoložive snage na svim nivoima vlasti.
Jedna od tema bio je i put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, a ambasador Sattler je rekao da će, kao i do sada, bezrezervno podupirati približavanje naše zemlje zajednici evropskih država, saopćeno je iz Vlade FBiH.