PU FBiH: Ukupan dug za poreze i doprinose dostigao 2,27 milijardi KM

Četiri najveća dužnika ukupno imaju poreski dug oko 570 miliona KM

0
2836
U unutrašnjem putničkom prijevozu broj prevezenih putnika veći je za 7,4 posto

U Federaciji BiH je ukupan dug po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada dostigao iznos od 2,27 milijardi KM, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave FBiH, prenosi agencija Patria.
Na popisu dužnika Porezne uprave FBiH nalazi se čak 2.647 subjekata koji duguju više od 50 hiljada KM poreznih obaveza.
Od ukupnog iznosa duga 1,78 milijarde KM odnosi se na glavnicu, a 472,8 miliona KM na kamate. Četiri najveća dužnika, koja imaju dugove veće od 100 miliona KM, ukupno duguju državi oko 570 miliona KM.
Najveći dužnik u Federaciji i dalje je JP Žljeznice FBiH čiji dug iznosi 205,1 milion KM. Prije pet godina kada je objavljen prvi popis dužnika ovo preduzeće je dugovalo 142,5 miliona KM, što znači da se dug u međuvremenu uvećao za oko 63 miliona KM.
Slijedi KJKP GRAS sa 129 miliona KM duga koji se značajno uvećao za pet godina s obzirom da je 2012. godine iznosio ‘svega’ 12,4 miliona KM.
Naredna tri mjesta na spisku najvećih dužnika zauzimaju tri rudnika, od kojih Kreka duguje 124 miliona KM. RMU Zenica ima dugo od 111,2 miliona KM, a RMU Kakanj 77,8 miliona KM.
Na šestom mjestu je Hidrogradnja d.d. u stečaju s dugom od 67,6 miliona KM, a slijede Rudnik Breza sa 64,1 miliona KM, te Sveučilišna klinička bolnica Mostar sa 58,9 miliona KM duga. Top 10 najvećih dužnika zaokružuju Željezara Zenica sa dugom od 49,6 miliona KM i kladuški Agrokomerc sa 29,1 miliona KM.
Zanimljivo je da je na visokom 11. mjestu Služba za zapošljavanje USK čiji porezni dug iznosi 29,1 milion KM.
Prvo privatno preduzueće na ovoj listi, na čijem vrhu dominiraju javna preduzeća i institucije, je gračanička Fortuna sa 27,2 miliona KM poreznog duga.
Visoko na listi nalaze se i dvije kladionice Derby Bet Shop (završila u stečaju) na 15. mjestu sa dugom od 21,9 miliona KM i Intersport Kladionica na 17. mjestu sa 18,8 miliona KM.
Visoko na ovoj listi nalazi se veliki broj bolnica, ali i javnih ustanova kakve su fakulteti, studentski centri, pa i javni televizijski emiteri.
Između ostalih, visoke dugove imaju Opšta bolnica Konjic 13,5 miliona KM, Županijska bolnica Dr. Fra Mihovil Sučić iz Livna 6,8 miliona KM, te Kantonalna bolnica Dr. Safet Mujić Mostar 6,0 miliona KM.
Farmacuetski fakultet Sarajevo ima dug od 7,5 miliona KM, Studentski centar Sarajevo 6,3 miliona KM, itd.
Od javnih televizijskih emitera, najviše duguje RTV FBiH koja je na 29. mjestu popisa sa 9,3 miliona KM poreznog duga.
Između ostalog, poreze i druge obaveze ne plaćaju čak ni ministarstva, pa se tako na 35. mjestu liste nalazi Ministarstvo unutrašnjih poslova ZHŽ Ljubuški sa 7,6 miliona KM duga.
Na listi uglavnom dominiraju gubitaška javna preduzeća i ustanove, te kompanije koje se već godinama nalaze u stečaju, ali ima i dosta privatnih preduzeća. Među njima su i neka aktivna poput, na primjer, Bekto Precize iz Goražda čiji dug iznosi 6,8 miliona KM.
Fudbalski klub Čelik iz Zenice, oko čijeg opstanka se u posljednje vrijeme puno govorilo duguje državi 5,2 miliona KM.
Kompletnu listu najvećih dužnika možete pogledati na ovom linku.