PU RS: Naplata javnih prihoda u februaru povećana za 5,9 miliona KM

0
397
PURS: Za deset mjeseci ove godine gotovo sustignuta naplata prihoda u cijeloj 2022.

Poreska uprava Republike Srpske je u februaru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 219,2 miliona KM, što je za 5,9 miliona KM ili 3% više nego u istom mjesecu prethodne godine, uz povećanje naplate u gotovo svim segmentima javih prihoda.
Naplata doprinosa iznosila je 141,9 miliona KM, što je za 6,5 miliona KM (5%) više nego u istom mjesecu prošle godine.
Za Fond PIO naplaćeno je 80,9 miliona KM (+4%), dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 51,1 milion KM (+6%). Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite (+6%) i Zavod za zapošljavanje (+5%).
Naplata direktnih poreza iznosila je 38,1 milion KM, što je za 2,8 miliona KM manje nego u istom mjesecu prošle godine, a najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 16,9 miliona KM, što je za 1,2 miliona KM ili osam posto više nego u februaru prošle godine.
Rast naplate zabilježen je i kod poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu od 1,1 milion KM, što je povećanje od 61 posto, kao i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji je naplaćen u iznosu od 1,2 miliona KM ili jedan posto više.
Porez na dobit je u februaru naplaćen u iznosu od 18,9 miliona KM što je za 4,5 miliona KM manje nego u uporednom periodu.
Kod ostalih javnih prihoda, u februaru je ostvarena naplata od 39,2 miliona KM, što je povećanje naplate za 2,4 miliona maraka ili šest posto.
Takse i naknade su naplaćene u iznosu od 22,9 miliona KM ili osam posto manje, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno 5,1 milion KM ili devet posto više nego u februaru lani.
Rast naplate zabilježen je i kod kazni i to za 34 posto, a naplata te vrste javnog prihoda iznosila je 2,2 miliona KM.
Naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada u februaru ove godine iznosila je 6,3 miliona KM, što je povećanje za 3,3 miliona KM u odnosu na februar prošle godine.