Qatar Airways ponovo uspostavlja letove za Sarajevo

0
230
Svjetska najbolja aviokompanija ponovno uspostavlja letove za Sarajevo 3. juna

Qatar Airways se priprema za uspostavu direktnih letova iz Dohe na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Letovi za glavni grad Bosne i Hercegovine će se obavljati od 3. juna, tri puta sedmično, nedjeljom, utorkom i petkom s letom u trajanju od samo šest sati.
Letovi na destinaciji će se obavljati Airbus-om A320 s 12 sjedišta u biznis klasi i 132 sjedišta u ekonomskoj klasi.
Ponovna uspostava letova, koji su prvobitno počeli 2017. godine, podrazumijeva da putnici sada mogu uživati u povezanosti s preko 140 destinacija u okviru opsežne globalne mreže preko najboljeg aerodroma na svijetu, Međunarodnog aerodroma Hamad, što uključuje i destinacije diljem Azije, Afrike, Sjeverne Amerike i Australije.
Nacionalni avioprijevoznik Katara orijentisan je ka Istočnoj Evropi uz ponovno uspostavljanje letova za Sarajevo, što dodatno podupire globalnu povezanost.
“Uzbuđeni smo što ponovno uspostavljamo letove za Sarajevo. Kao glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo je omiljeni ulaz u državu za poslovna i privatna putovanja diljem naše mreže. S tri leta sedmično, putnici iz Sarajeva su povezani s više od 140 destinacija, putem najsavremenijeg glavnog čvorišta u Dohi”, kazao je Mate Hoffman, Regionalni predstavnik Qatar Airways-a za Južnu Evropu.
Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Alan Bajić istakao je zadovoljstvo što Qatar Airways uspostavlja letove iz Sarajeva za Dohu nakon prekida od dvije godine zbog pandemije koronavirusa.
“Ova izuzetno važna aviokompanija će omogućiti građanima Katara da otkriju bogatu turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a našim sugrađanima posjetu Kataru kao i drugim udaljenim destinacijama, putujući preko jednog od najvećih glavnih čvorišta u svijetu”, rekao je Bajić.
Qatar Airways Cargo će ponovno uspostaviti uslugu prijevoza tereta putničkim avionom za Sarajevo, podupirući lokalni rast trgovine s izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, namještaja, odjeće, tekstila i automobilskih dijelova, kao i uvoza potrošačkih roba i električne opreme. Avioprevoznik će svake sedmice omogućiti prevoz više od 5 tona tereta u oba pravca tri puta sedmično na letovima s Airbusom A320.