QS: Rangiranje najboljih studentskih gradova u svijetu

0
450
Univerzitet u Oxfordu i dalje je najbolji univerzitet u Velikoj Britaniji

Quacquarelli Symonds, britanska kompanija specijalizirana za analizu visokoškolskih ustanova širom svijeta, objavila je deveto izdanje QS liste najboljih studentskih gradova za 2022. godinu.
Rezultati – koji omogućavaju studentima da uporede 115 vodećih obrazovnih odredišta u svijetu – pokazuju da London treći put zaredom zadržava status najboljeg studentskog grada na svijetu. Slijedi Minhen, koji se popeo s četvrtog na drugo mjesto. Seul, koji se sa 10. popeo na 3. mjesto, dijeli poziciju za bronzanu medalju sa olimpijskim domaćinom Tokijem.
“Anketni odgovori studenata koji su studirali u Londonu pokazuju da ovaj grad i dalje nudi izvanredne kulturne, ekonomske i obrazovne mogućnosti. Sa dva od deset najboljih svjetskih univerziteta London je i dalje vodeće svjetsko središte za obrazovanje. Međutim, eksponencijalno rastući slučajevi Covid i dugotrajni efekti Brexita mogu u budućnosti da potkopaju privilegirani položaj Londona”, izjavio je Ben Sowter, direktor istraživanja QS-a.

Top 10 najboljih studentskih gradova u svijetu

Prema objavljenim podacima QS-a, američki Boston je jedini novi učesnik u prvih deset, koji se sa 13. popeo na 9. mesto. Boston dijeli deveto mjesto sa Parizom (pao za dva mjesta) i kanadskim Montrealom (pao za tri mjesta).
Njemačka i Australija su jedine lokacije koje imaju po dva od deset najboljih svjetskih studentskih gradova.
Studentska destinacija broj jedan u Latinskoj Americi je Buenos Aires (22. mjesto, što je devet mjesta više u odnosu na prethodnu godinu).
Švicarska Lausanne ima zapažen debi na ljestvici, plasirajući se na 19. mjesto. Moskva i Peking probili su se među prvih trideset, dijeleći 25. poziciju.
Usljed pada poslovne aktivnosti, pet od sedam australijskih gradova je palo na rang-listi. Takoše, sva tri grada u Španiji imaju dvocifreni pad ranga.
QS rangirao je gradove s populacijom od najmanje 250.000 stanovnika i sa najmanje dva univerziteta svrstanih na QS svjetsku univerzitetsku rang listu.