Ramljak: Revizija pokazala da je vrijednost Agrokora manja 13,4 milijardi kuna nego je prikazano

Ukupni gubitak svih kompanija u maloprodaji iznosi 2,2 milijarde kuna, od čega Konzum i Tisak čine preko 95 posto tog gubitka

0
1263
Ante Ramljak

Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak danas je predstavio najvažnije nalaze revidiranih finansijskih izvještaja za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, javlja Telegram, prenosi agencija Patria.
Ramljak je u samom uvodu naglasio kako još uvijek neće prezentirati podatke za sam Agrokor. Za reviziju svih finansijskih izvještaja Agrokora, vanreda uprava angažirala je međunarodnu kuću PricewaterhouseCoopers (PwC).
“Pokazalo se da su neke stvari i tokom 2015. bile krivo knjižene. Ukupni gubitak svih kompanija u maloprodaji iznosi 2,2 milijarde kuna, od čega Konzum i Tisak čine preko 95 posto tog gubitka. Ukupni gubitak kompanije iz poljoprivrede bio je 329 miliona kuna na kraju 2016., od čega oko 80 posto PIK Vinkovci”, rekao je Ramljak.
Ramljak tvrdi kako su kompanije prikazivale dobit, iako su bile u gubitku.
“Kad pogledate službeno objavljene brojke za 2015. godina, piše kako je Konzum imao dobit od 235 miliona kuna. Međutim, Konzum je realno bio u gubitku milijardu i 407 miliona kuna”, kazao je Ramljak.
Konzum je u 2016. godini, nakon ispravka vrijednosti, imao negativan kapital u iznosu od 7,6 milijardi kuna, a ostvario je gubitak od 1,8 milijardi kuna.
Naglasio je da je Konzum imao gubitak iznad visine kapitala. U poljoprivredi je bila nešto bolja situacija.
Ramljak kaže kako je gubitak Konzuma bio milijardu i 859 miliona, ali da to ne znači da je Konzum kao kompanija na operativnoj strani loše poslovao.
“Konzum je imao manju dobit nego je ona bila prikazivana i to je tako išlo godinama” rekao je Ramljak.
Prema Ramljakovim riječima, Tisak je imao određeni broj ispravaka vrijednosti.
“Neto rezultat u 2016. godini bio je 388 miliona kuna, a gubitak na kapitalu 202 miliona kuna”, kazao je Ramljak i dodao da je važno napomenuti da je vrijednost usklađenja bila 212 miliona kuna.
Što se Belja tiče, Ramljak je rekao kako je i tu bilo ispravaka vrijednosti.
“Belje je 2014. napravilo povećanje kapitala pa još uvijek ima pozitivan kapital”, kazao je Ramljak.
Najbolji dio ovog koncerna je prehrambeni dio, naglasio je Ramljak. Napomenuo je kako je tu Ledo koji još uvijek ima dosta jak kapital.
“Morali smo napraviti neke manje ispravke, ali u odnosu na ono iz poljoprivrede, to je neznatno”, dodao je Ramljak.
Ivica Todorić u jednoj od svojih objava na blogu kazao je da su razlike u brojkama nastale različitih knjigovodstvenih standarda.
Ante Ramljak je odgovorio kako su knjigovodstveni standardi propisani i međunarodni te da se ne mogu mijenjati računovostveni standardi zbog ‘promjene u poslovnim politikama kako je to opisao Ivica Todorić’.
“Ključna brojka ispravaka vrijednosti je 10 milijardi kuna”, rekao je Ramljak i dodao kako će kad završe konsolidirani izvještaji reći razmišlja li o kaznenoj prijavi.
Ramljak je rekao kako Agrokorove kompanije vrijede 13,4 milijarde kuna manje nego je prikazano te da je za taj iznos smanjena njihova bilanca.