Priznanje FIPA: Eastern Mining među najboljim stranim investitorima u BiH

0
627
Priznanje FIPA-e uručeno je direktoru Eastern Mininga Milošu Bošnjakoviću

Kompanija Eastern Mining jedan je od najznačajnijih stranih investitora u Bosni i Hercegovini u 2019. godini.
Na danas održanoj manifestaciji ‘Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019.’ koji tradicionalno organizuje Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), kompaniji Eastern Mining priznanje je dodijeljeno zbog ulaganja 7,8 miliona KM i 22 novouposlena u 2019. godini.
Generalni direktor Eastern Mininga Miloš Bošnjaković istakao je da je ovo priznanje dokaz da kompanija ide dobrim putem investiranja u BiH.
“Pred nama su novi administrativni izazovi i siguran sam da će nas i nadležni nakon ovog priznanja prepoznati kao pouzdane partnere i učiniti nam te procese lakšim i jednostavnijim omogućivši nam da što prije dođemo do faze otvaranja rudnika“, kazao je Bošnjaković te se posebno zahvalio rukovodstvu općine Vareš, Vladi ZDK i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na podršci poslovnim poduhvatima kompanije.
“Adriatic Metals i Eastern Mining došli su u Vareš i BiH da doprinesu razvoju lokalne zajednice. Na tom putu sarađujemo sa lokalnim vlastima, ali i akademskim institucijama te drugim kompanijama kako bi svi bili dio zajedničkog uspjeha“, naveo je Bošnjaković te dodao da otvaranje rudnika znači i nova radna mjesta te nove investicije što je svima u interesu.
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) tradicionalno svake godine dodjeljuje ova priznanja kojim se zahvaljuje stranim investitorima na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju BiH, zapošljavanju građana te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu njihovih ulaganja.
Eastern Mining je bosanskohercegovačka istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije. Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika. Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine.