Ransomware čini 81% svih finansijski motiviranih cyber-napada u 2020.

U 2020. godini prosječni zlonamjerni napad žrtve je koštao 4,27 miliona dolara po napadu, dok ransomware napadi koštaju 4% više, čak 4,44 miliona dolara

0
706
Prosječni zlonamjerni napad žrtve je koštao 4,27 miliona dolara po napadu, a ransomware napadi 4,44 miliona USD

Ransomware je vrsta zlonamjernog zlonamjernog softvera koji cyber kriminalci koriste za šifriranje osjetljivih podataka koji se mogu povratiti ako se plati otkupnina. Prošlogodišnji podaci otkrivaju da je ova vrsta napada jedna od omiljenih metoda cyber kriminalaca.
Tim Atlas VPN-a otkrio je da je ransomware činio nevjerojatnih 81% svih finansijski motiviranih kibernetičkih napada u 2020. Preostalih 19% uključuje upade na mjesta prodaje, napade na e-trgovinu, kompromitiranje poslovne e-pošte i vađenje kripto valuta.
Kako se ransomware tehnologija razvijala u posljednjih 30 godina od nastanka 1989. godine, tako su i nivoi prijetnje porasli. U 2020. godini napadi ransomware-a prouzrokovali su veću finansijsku štetu po proboju od prosječnih zlonamjernih napada.
Prosječni zlonamjerni napad žrtve je koštao 4,27 miliona dolara po napadu. U međuvremenu, napadi na ransomware koštaju 4% više – 4,44 miliona dolara po proboju.

Pet najvećih isplata ransomware napada tokom 2020. godine

Top 5 najvećih isplata ransomware napada 2020. godine

U 2020. godini zabilježen je popriličan udio ransomware napada koji su pogodili kompanije i organizacije širom svijeta.
Jedan od najznačajnijih napada ransomware-a u 2020. godini bio je proboj Garmina. Garmin, američka multinacionalna tehnološka kompanija, vjerovala je da je svojim hakerima platila 10 miliona dolara. Garmin je bio na meti WastedLocker-a, ransomware-a zaslužnog za rusku kiberkriminalnu grupu pod nazivom Evil Corp.
Sljedeća najveća isplata otkupa za cyber kriminalce u 2020. godini pripada kompaniji za upravljanje poslovnim putovanjima CWT Global. Cyber ​​kriminalci koji su stajali iza napada koristili su Ragnar Locker i prikupili uplatu od 4,5 miliona dolara.
Travelex, britanska devizna kompanija, zaokružuje tri najbolje kompanije na ovoj listi. Za napad je odgovorna banda Sodinokibi, poznata i kao REvil. Travelex je kriminalnoj grupi platio 2,3 miliona dolara.
Ostale organizacije koje su prošle godine platile značajan otkup za cyber kriminal uključuju Univerzitet u Kaliforniji u San Franciscu (1,14 miliona USD), kao i Communications and Power Industries (0,5 miliona USD).
“Teško je predvidjeti hoće li ovogodišnji nivoi napada na ransomware premašiti nivo iz 2020. jer globalne kompanije nastavljaju upadati u zamke ransomware napada”, kazala je Rachel Welch, direktorica Atlas VPN-a.